Auteur Topic: Koffiezet apparaat is stuk  (gelezen 802 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Drambuie

  • Jr. Member
  • **
  • Berichten: 68
    • Bekijk profiel
    • Facebook Repair cafés Breda
Koffiezet apparaat is stuk
« Gepost op: 04 maart, 2015, 21:44:46 »
Foutzoekschema voor een eenvoudig filter koffieapparaat.

Lek het apparaat water?
Ja > Trek de stekker er uit en controleer eerst waar het lekt, eventueel door het open te maken (zie daar) (vaak is de waterbuis in het verwarmingselement doorgerot.)
Nee > ga verder
Staat er spanning op het stopcontact?
Nee > controleer zekering en aardlekschakelaar in de meterkast
Ja (een lamp of ander apparaat doet het wel met dit stopcontact) > is het netsnoer stuk? (vaak bij de stekker); doormeten met een contactloze spanningszoeker?
Ja (stuk) > vervang het netsnoer (ga naar openmaken) of kort het in en zet er een geschikte stekker aan
Nee, (doorgemeten of er brand wel een lampje op het koffieapparaat.) > ga verder
Brand er een lampje op het apparaat bij inschakelen?
Nee  > het apparaat zal opengemaakt moeten worden om de diverse onderdelen te controleren (zie daar),
Ja er brand een lampje > wordt het plaatje waarop de koffiekan staat warm?
Nee > (tik met een hard voorwerp op het verwarmingsplaatje; soms schiet de openstaande Clixon, die de temperatuur van het verwarmingselement regelt weer dicht (in geleidende stand) en gaat het apparaat alsnog verwarmen. Deze clixon zal toch vervangen moeten worden want hij is onbetrouwbaar) > het apparaat zal opengemaakt moeten worden om de diverse onderdelen te controleren (zie daar)
Ja > het warmhoud plaatje wordt warm > zit er water in het reservoir? Nee > schakel het apparaat meteen uit, vul het reservoir met water en controleer de werking opnieuw?
Nee, het apparaat werkt niet > het apparaat zal opengemaakt moeten worden om de diverse onderdelen te controleren (de toevoer van water vanuit het reservoir is geblokkeerd of de buis in het verwarmingselement is geheel verkalkt waardoor er geen water meer in komt (zeldzaam!) Het apparaat pruttelt wel, maar er loopt geen water in het filter (het ventiel dat het kokende water naar het filter dwingt te lopen is stuk (vaak is het kogeltje versleten/uit elkaar gevallen)

Openmaken
Stekker uit het stopcontact! Open het apparaat en kijk naar lekkage sporen > meet achtereenvolgens de volgende onderdelen door:  snoer vanaf de stekker naar de aansluitingen in het apparaat / de aan en uit schakelaar op functioneren / het verwarmingselement op Ohmse weerstand (oneindig= kapot; vervangen vaak niet mogelijk of duurder dan een nieuw apparaat / de clixon op het verwarmingselement (moet in koude toestand geleiden)  /de thermische veiligheid (moet ook geleiden zowel in koude als warmte toestand (deze "zekering" gaat stuk (onderbreekt de stroomkring) als de temperatuur te hoog wordt (door een slechter functionerende clixon en/of bij langdurig aan staan zonder kan of soms ook spontaan bij een lagere temperatuur ten gevolge van ouderdom) / test eventueel het ventiel in de water toevoer.
De clixon en thermische veiligheid kunnen eventueel vervangen worden door een zelfde exemplaar en op dezelfde manier gemonteerd (met klemverbindingen!)
Een defecte schakelaar kan vervangen worden door dezelfde of door een passend exemplaar met de zelfde specificaties.

Let op!
Door de combinatie van spanning, water, warmte, de flinke stroom die er door loopt en de locatie op een (stalen) aanrecht of in de buurt van kranen moet een koffieapparaat altijd volmaakt veilig zijn; provisorische reparaties of de veiligheidszekering vervangen zonder naar de oorzaak van het stuk gaan ervan te zoeken zijn uit den boze. Voor de prijs hoeft men de aanschaf van een nieuw veilig(!) apparaat niet te laten.

De samenvatting van het bovenstaande zou dan ook voor u moeten zijn:  ga er mee naar een Repair Café en kijk er samen met een deskundige naar! :)
Van iets dat stuk is leer je het meest.