Auteur Topic: Wasmachine kapot: advies / tips nieuw apparaat  (gelezen 3998 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Zonnig

 • Gast
Wasmachine kapot: advies / tips nieuw apparaat
« Gepost op: 09 november, 2014, 11:51:10 »
Dag allemaal,

Mijn wasmachine hield er deze week mee op. Na zo'n 19 jaar. Ik denk dat het bijna niet meer voorkomt, dat een wasmachine nog zo lang meegaat. Ik had dit apparaat gekocht op advies van een verkoper en hij was niet bijzonder duur. Helaas bestaat het merk Marynen niet meer.

De trommel wil niet meer draaien, maar zo te horen doet de motor het wel gewoon.

Ik heb geen idee wat ik eraan kan doen en dus koop ik een nieuwe. Wellicht scheelt dit ook veel in de energiekosten.

Ik had zelf al het vermoeden dat, zodra er plastic aan de binnenzijde bij vaatwasmachines zit, dat deze apparaten sneller kapot gaan ( geplande slijtage ). Later werd dit bevestigd door de media.

Gisteren ben ik gaan kijken en het merendeel van de wasmachines vielen al af, omdat er aan de binnenzijde ( naast de trommel zelf ), plastic in zat. De uitsparingen waar het water uitstroomt zijn plastic. Uiteindelijk vond ik maar 4 modellen van 2 merken bij wie het helemaal metaal / rvs was. Miele heeft aan de binnenzijde geen plastic, maar die vind ik te duur.

Het merk dat ik had gezien, kan ik helaas alleen bij Mediamarkt kopen en dat staat mij tegen.

Kennen jullie een goed merk die echt lang meegaat en niet al te duur is ? Ik vind de optie 'halve belading' wel belangrijk en het feit dat hij energiezuinig is.

Is het echt zo, dat zodra er plastic in zit, dat de kwaliteit dan direct minder is ?

Hebben jullie verder nog tips ?

Hartelijk dank.
riahoving

 • Gast
Re: Wasmachine kapot: advies / tips nieuw apparaat
« Reactie #1 Gepost op: 13 november, 2014, 21:34:54 »
Meest voorkomende oorzaak is versleten koolborstels van de motor.

http://www.consumentenbond.nl/test/woning-huishouden/huishouden/wasmachines/wasmachine-kopen/

geen bovenlader kopen want die wast minder goed.

Drambuie

 • Jr. Member
 • **
 • Berichten: 68
  • Bekijk profiel
  • Facebook Repair cafés Breda
Re: Wasmachine kapot: advies / tips nieuw apparaat
« Reactie #2 Gepost op: 14 november, 2014, 16:09:03 »
Een antwoord dat u bij het Repair Café kunt verwachten:  ;)

Als u de motor gewoon hoort draaien en de trommel met de hand wel vrij kan draaien is waarschijnlijk de snaar gebroken of van de poelie afgelopen.
Door (nadat u de stekker uit het stopcontact heeft getrokken !) de achterwand los te schroeven kunt u dit zelf controleren.

Een dergelijke snaar is vrij universeel en met het gebroken voorbeeld er bij vast nog wel te verkrijgen en vrij eenvoudig te vervangen.
Van iets dat stuk is leer je het meest.

herstelkees

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 9
  • Bekijk profiel
Re: Wasmachine kapot: advies / tips nieuw apparaat
« Reactie #3 Gepost op: 25 november, 2014, 23:12:49 »
Ik vind het wat kort door de bocht om machines waar plastic aan de binnenzijde zit te beschouwen als minderwaardig. Ook in plastics (liever kunststoffen) is veel kwaliteitsverschil en er varen genoeg "plastic" schepen rond van 30 jaar of ouder in zout in zoet water, zonder dat die spontaan uiteenvallen. Ook te dun of kwalitatief slecht RVS heeft niet het eeuwige leven. Een goede fabrikant gebruikt goede materialen en kunststof kan ook een prima materiaal zijn, ook/juist in aanraking met vocht. Waar veel kunststoffen niet goed tegen kunnen is UV-licht, maar daar heb je bij een vaatwasser geen last van. Het reparatie-advies lijkt me zeer to-the-point.

Polparts

 • Gast
Re: Wasmachine kapot: advies / tips nieuw apparaat
« Reactie #4 Gepost op: 12 december, 2014, 16:05:04 »
Meestal als de trommel niet meer wil draaien, is de oorzaak te vinden bij de koolborstels, deze worden in de loop der jaren steeds korter en op een gegeven moment te kort. Koolborstels zijn vrij simpel te vervangen en verkrijgbaar bij diverse witgoed onderdelenspecialisten.

Het plastic wat u bij veel machines aan de binnenzijde ziet, zijn de trommelribben (ook vaak meenemers of wasribben genoemd). Bij veel machines zijn deze van kunststof (nadeel hiervan is dat deze soms afbreken op de klemmen als u bijvoorbeeld de zakken van uw wasgoed niet leeg heb gemaakt. 1 muntje kan er met een beetje pech al voor zorgen dat er klemmen breken). Miele is inderdaad een merk die vaak geen losse plastic ribben in de trommel heeft, deze zijn met de trommel gevormd en dus gewoon van metaal. Ook merken als Bosch, Liebherr en AEG hebben vaak metalen ribben (let op: echter niet alle types hebben metalen ribben). Merken zoals Whirlpool, Baukecht, Indesit e.d. hebben in bijna alle machines kunststof ribben.