silvercrest naaimachine reparatie handleiding

Gestart door Gerardtem, 14 november, 2019, 17:26:56

Vorige topic - Volgende topic

Gerardtem


Voor de versie met fotos zie de bijlage, de fotos zijn hieruit gevallen.

Reparatie Silvercrest naaimachine

De LIDL heeft in het verleden jarenlang aanbiedingen gehad van de Silvercrest naaimachine. Er zat drie jaar garantie op. De machine koste ongeveer 90 Euro. Bij gered gereedschap in Groningen krijgen we deze machines regelmatig binnen, meestal met een of meerdere defecten die door de eigenaren niet verholpen konden worden. De machine is zo goedkoop, dat het zelden loont ze naar een professionele reparateur te brengen. Weggooien is echter zonde, want deze machine is eigenlijk goed repareerbaar en zeker niet slecht. Er zijn veel punten die kunnen worden nagesteld -en dat maakt de machine repareerbaar als je maar weet wat je doet. Ik beschrijf hier mijn ervaringen met een machine die door een val beschadigd was.

Open maken van de machine.

Openmaken gaat vrij simpel. Maak de zichtbare schroeven los. Kijk bij de handel naar twee schroeven : die houden de twee plastig buitendelen bij elkaar. Schroef ze los. Verwijder ook de twee stukken bij het naaigedeelte. Trek de selectieknop voor de steken naar buiten. Hij zit geklemd. Als je dit gedaan hebt, zet een tie-wrap strak vast om het uiteinde van de knop. Dat voorkomt latere breuken.



De machine ziet er dan uit zoals op de foto hierboven.


Bij sommige machines is er een extra schroef die de voorplaat verbindt met het chassis. Je kunt daar bij als de achterkant verwijderd is. Zie hieronder voor de positie van binnenuit. (de as is die van de schroevendraaier van rechtsonder naar linksboven) Er zit bij machines met deze schroef op de achterkant een rond plaatje geplakt dat je kunt verwijderen en dat dan toegang geeft voor een schroevendraaier



1. De naaldhouder.


Er is in de foto hieronder middenboven een inbusschroef te zien die de naaldhouder vastzet. De schroef rechts van het midden is bedoeld om de naaldpositie links/rechts bij te stellen. Dat kan ook op een ander punt, maar daarvoor moet je de kast openmaken. Je stelt deze schroef zo in dat de middenpositie van de naald bereikt wordt als middelste knop bovenin in de middenpositie staat (bij het puntje) .


De tweede instelmogelijkheid van de middenpositie van de naald is bovenin de machine. Blijf daar maar vanaf en zet hem anders in de middenpositie. Als er aan een machine geknutseld is kan dat natuurlijk ontregeld zijn.


Stel de naaldhoogte zo in dat het gat van de naald ongeveer 2 millimeter onder de punt van de grijper staat in de getoonde positie (naald maximaal naar beneden) Omdat bij zig-zag steken de naald al hoger staat wanneer de grijper uiterst links of rechts van het midden staat moet de naald diep genoeg steken om de punt van de grijper steeds boven het gat in de naald te krijgen. (de grijper steekt in de lus die ontstaat wanneer de naald omhoog beweegt en trekt de draad om de grijper heen. Binnen de grijper zit de spoel voor de onderdraad zodat de bovendraad om de onderdraad gaat)  Is dat niet zo dan vallen steken uit of lust de machine.  Te diep is ook niet goed. Om dit goed te zien verwijder je de grijpervasthouder en leg je de machine op de achterkant. 

Het komt af en toe voor dat de naald tegen de grijper aankomt. Dat is niet de bedoeling. Je kunt dat bovenin instellen.

2. Het vrijmaken van de steekselectieknop/
De steek selectieknop kan door verkeerde instelling blokkeren als je naar een andere steek overschakelt. Dat komt doordat de stelschroef verkeerd staat. De foto is van de achterkant van de machine en de schroevendraaiergaaft aan waar de stelschroef zit. Je stelt hem in met een kleine sleutel en een schroevendraaier: met de sleutel stel je een excentriek in. Controleer dat de beweegbare vinger van de steekselectie vrij kan bewegen. Je kunt dit ook instellen zonder de kast te openen: er zit een rechthoekig plaatje op de achrekant van de behuizing dat toegnag geeft tot de stelschroef. Direct on de stelschroef zit nog een schroef die een nokken vasthouder vastzet die ervoor zorgt dat de nokken as de goede positie innneemt en niet tussen twee nokjes blijft hangen. De vingers worden bewogen door een parallel met de nokkenas draaiend excentriek dat de nokken vinger tegen een veer op een asje drukt.

Als de machine van een tafel valt, is er een grote kans op twee beschadigingen: de houder van de opwindspoel is gebroken en de meest rechtse knop is ingedrukt waardoor de steekselectie naar de posities S1 en S2 niet meer werkt. Het metaal van de beugen waarmee die knop vastzit is tamelijk slap en met een waterpomptang buig je dat zo weer haaks. Op deze fot is dat nog niet gebeurd: het valt in het begin niet op. Er zit aan de knop een tandwieloverbrenging en een kleine verschuiving verbreekt het kontakt met het tandwiel eronder. De functie van de knop is het instellen van de steeklengte en de selectie van de steken S1 en S2. Dat zijn de standaardsteken, maar tussendoor wordt het transport even omgedraaid zodat er weer nieuwe steken ontstaan. Er zit een knoopsgatsteek op, maar die is nogal slecht. Het afgebroken spoelopwinder plastic heb ik met een 3-D printer nagemaakt. Als je er een nodig hebt mail me dan even (g.j.te.meerman@gmail.com)

Het originele stukje plastic zie je hier (aan elkaar gelijmd)