Waterkoker Princess

Gestart door Egbert, 24 december, 2016, 12:53:43

Vorige topic - Volgende topic

Egbert

Ik haalde het ding uit elkaar, en zag dat de pal, waarmee de schakelaar "aan" blijft, tot het water kookt, effect had.
En zocht wat dieper en zag twee elementjes op de contactplek met de bodemplaat, die met een soort warmtegeleidende pasta contact maken, maar dat die was uitgedroogd.

Nu ga ik een poging doen met pasta, dat weer te herstellen. Wordt vervolgd.

Drambuie

Egbert, welkom op dit forum.

Het is altijd nuttig je reparatieperikelen hier te delen, het is echter wel handig, daarbij te vermelden om welke waterkoker van Princess het gaat (type ?) en wat het probleem is dat je wil verhelpen.

Wat je beschrijft zijn in wezen twee clixons, die bij een bepaalde temperatuur uitschakelen (Bij een bepaalde temperatuur verbuigt het bimetaal zover dat via het stiftje het contact in de schakelaar eronder verbroken wordt.)

De schakelaar die met de aan-uit-knop verbonden is blijft in de uit stand staan, totdat je de waterkoker handmatig weer inschakelt. Dit uitschakelen zal ongeveer bij een temperatuur iets boven het kookpunt gebeuren. De andere vormt de beveiliging bij droogkoken als de eerste defect is en deze zal pas bij een hogere temperatuur uitschakelen en bij afkoelen weer inschakelen. (de waterkoker blijft dan, nadat al het water verdampt is, zichzelf uit en, na afkoeling, weer inschakelen.

Als de warmtegeleiding met het verwarmingselement (de inwendige bodem) van deze waterkoker onvoldoende is, door uitgedroogde of verdwenen warmtegeleidende pasta, zal dit uitschakelen pas bij een hogere temperatuur gebeuren. (de waterkoker slaat veel later of helemaal niet af) Ook ze iets verbuigen of het onjuist monteren ervan kan dus tot gevaarlijke situaties leiden.

Ik weet niet wat het probleem is, maar realiseer je, dat als een en ander niet meer bij de juiste temperatuur uitschakelt, je een potentieel brandgevaarlijke waterkoker van nieuw maximaal zo'n 20 euro overhoudt.

Zowel met water als zonder water testen is na reparatie dus essentieel!

We maken waterkokers wel open voor de diagnostiek, maar meestal beginnen wij er bij dit soort problemen niet aan, omdat vaak ook de contactpunten van de onderliggende schakelaars door het defect een eind weggebrand zijn en een onveilige/onbetrouwbare waterkoker mee teruggeven doen we niet.

Succes, Alex



Van iets dat stuk is leer je het meest.