Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Topics - Drambuie

Pagina's: [1]
1
Reparatievragen / Saeco Intuita HD8750
« Gepost op: 08 november, 2018, 21:11:23 »
Via een PB  >:( kreeg ik van Jan van Schaik onderstaande vraag:

Beste Collega, Heb een via Rep Caf. een Saeco HD8750 aangeboden gekregen. Over het algemeen krijg ik deze apparaten wel gerepareerd. Hier heb ik even geen antwoord op. Hopelijk kun jij me helpen. Het volgende gebeurd. Startknop brandt rood knipperend. Na indrukken start hij op. Doet zijn voorloop en laat de keuze knoppen zien in groen. Na het indrukken van een expresso of gewoon kopje bromt hij even en dan springen alle lampjes knipperend op rood. Resp te weinig bonen, te weinig water enz. Heb de Zetunit helemaal schoongemaakt en ingevet, Filters gereinigd en de condensator vervangen. Ook heb ik de maalunit vervangen met een nog liggend ouder exemplaar. Geen resultaat. Weet jij mogelijk nog een vervolg . Jan

Mijn antwoord:
 
Hallo Jan,

De bedoeling van een forum is dat je daar je vragen stelt, zodat meerdere 'deskundigen' er op kunnen antwoorden en iedereen kan leren van de vraag en de mogelijke oplossingen (-suggesties).
Het feit dat ik regelmatig op dit forum op vragen reageer is geen vrijbrief om mij via een PB (persoonlijk bericht) als privé orakel te gebruiken.
Ik heb je vraag met mijn antwoord op het forum gezet bij 'Reparatie vragen'! Daar kan je eventueel andere reacties afwachten en de afloop melden.

Ik ken de Saeco/Philips HD8750 niet, maar je verhaal wijst er m.i. op dat er iets mis is met de aandrijving van de zetgroep; de stuurelektronica van de motor, een defecte/geblokkeerde motor (hoor je de motor wel als hij de zetgroep in de juiste stand zet bij het inschakelen?) of aandrijving van de zetgroep of een geblokkeerde of te zwaar lopende zetgroep. Het brommen (van de motor?) zou op de laatste twee opties kunnen wijzen. Een motor die niet kan draaien trekt te veel stroom en de elektronica merkt dit of merkt dat de positie-microswitch niets doet (defect?) en schakelt veiligheidshalve alles uit, met het knipperen van de lampjes als waarschuwing.

Als je, alvorens van alles uit te wisselen, het service manual en de exploded views* erbij had gezocht, was je er achter gekomen dat dit apparaat een service menu heeft met allerlei functie- en component tests!

* eerste hits met Google: https://elektrotanya.com/philips_saeco_hd8750_hd8751_hd8752_espresso_maker.pdf/download.html & https://elektrotanya.com/philips_saeco_hd8750_19_tech_list_1.pdf/download.html
(Het woord  ...processing... verandert na 2 min. wachten in het aanklikbare 'download' (zonder account max 2 downloads per dag)

succes, Alex

2
Reparatievragen / Onderdeel Krups XN3005 PIXIE gezocht
« Gepost op: 29 oktober, 2018, 14:28:35 »
Gezocht: Voor een Krups XN3006 10 (Nespresso) Pixie (gelijk aan: Magimix M110. DeLonghi EN125, Nespresso EF 280 / C60 en EF 281 / D60) de kunststoffen cuphouder (nummer 3 in de tekening) die deel uitmaakt van de brouwunit en het thermoblok, die slecht als combinatie (3 en 4) te koop zijn (art MS-0067949) voor een prijs variërende tussen een halve en driekwart Pixie!
En ja..., het gaat om de Pixie waarvan Nespresso bij de introductie in 2011 trots(!) vermeldde dat het apparaat slechts 10 schroeven bevat (8 voor de verwisselbare sierplaten en 2 voor de beugel) en dat het apparaat voor het overige bij fabricage volledig elkaar geklikt wordt en dus voor ons (bijna) niet te openen is, laat staan repareerbaar. >:(
De huidige cuphouder vertoont bij de wel erg dunne rand haarscheuren (pijlen) waardoor het hete water naar buiten spuit (in plaats van door de cup geperst te worden) en direct in de lekbak terecht komt.
Te dun/zwak kunststof (PA6/G5) waaruit met de jaren ook nog de weekmakers verdwijnen. (ja..., die apparaten moeten niet te lang meegaan!)
De cuphouder zelf is niet te repareren; lijm houdt niet bij 15-19 bar en er is geen ruimte voor een cerclagedraad.
Heeft iemand dit onderdeel of een donor?
Alex, Breda

3
Reparatievragen / DeLonghi Nespresso Citiz & Milk
« Gepost op: 12 februari, 2017, 20:59:14 »
Nespresso heeft er belang bij dat men haar, nog door een patent beschermde, aluminium capsules blijft gebruiken. Zij heeft de fabrikanten van de nieuwere nespresso-machines deze zo laten "verfijnen" dat ze moeite hebben met de plastic capsules van andere leveranciers.  >:(

Meestal komt het er op neer dat het stuggere plastic van de capsule niet of minder goed geperforeerd word door de mesjes (tapse kant) of pyramide-vormige uitsteeksels (aan de uitstroom kant). het hete water stroomt minder goed door de capsule waardoor er een te hoge druk wordt opgebouwd, die er voor zorgt dat er lekkage optreedt langs de rand van de capsule en/of langs de O-ring (soms met U-vormig profiel) rond de stempel in het brouwhuis.
Goed schoonmaken en evt. de O-ring ophogen of vervangen wil nog wel eens helpen.

Zie bijvoorbeeld dit verslag:
http://www.olino.org/articles/2014/09/14/reparatie-magimix-m190-nespresso

(Sommige fanaten hebben zelfs de mesjes en puntjes wat scherper gemaakt met een vijltje) 

Succes, Alex

4
Zo doe je dat / Senseo Twist HD7870 afgebroken dekselsluiting
« Gepost op: 17 januari, 2017, 20:30:44 »
Bij dit type Senseo (Twist HD7870) breekt een van de nokjes waarachter het deksel bij het sluiten vergrendelt wel eens af (zie rode pijl)

Oorzaken: Deksel met nog een oude koffiepad, die (uit het zicht) aan het deksel is blijven hangen, op de nieuwe pad(s) met kracht proberen te sluiten of het deksel dicht klappen/drukken terwijl de grendel al gesloten is.

Gevolg: deksel springt open bij het koffiezetten als de pomp druk begint op te bouwen bij het door de koffiepad en padhouder persen van het hete water.

In dit geval hing het hoekje er nog losjes aan en kon volstaan worden met een op maat geknipt en gevouwen stripje roestvrij staal, geborgd met een schroefje.
Het hoekje en het stripje werden ook nog met 1-secondelijm vastgelijmd.

Na montage zijn de scherpe randjes van het stripje met een vijltje en fijn schuurpapier glad gemaakt. (In het deksel is voldoende ruimte voor het stripje en het schroefje.)

Als het afgebroken hoekje ontbreekt zal men de ruimte onder het stripje moeten opvullen met bijvoorbeeld 2-componentenlijm en/of een blokje kunststof.

5
Reparatievragen / Bosch Verocafe TES50221RW koffiemachine
« Gepost op: 20 oktober, 2016, 23:11:40 »
Op deze pagina staan in ieder geval de "exploded drawings" van deze machine:
http://www.bosch-home.co.uk/store/spareparts/TES50221RW/TES50221RW/09

Ik ken deze machine (nog)niet:

Meestal zit de "sensor" achter de maalunit in de ruimte waar de gemalen koffie wordt opgevangen; een microswitch wordt ingedrukt bij een bepaalde (vaak instelbare) hoeveelheid gemalen koffie. Als deze switch niet ingedrukt wordt na een bepaalde tijd malen, wordt de maalmotor uitgeschakeld en volgt de melding "bonen bijvullen"!
Oorzaken: onder andere(!) maalunit(-aansturing) defect (soms is de verbinding tussen motoras en maalschijf verbroken), microswitch (of "voelpalletje") defect, koffiekanaal in of na de maaleenheid verstopt/vervuild.
Belangrijk diagnostisch gegeven is of je de maalschijven daadwerkelijk koffie ziet malen.

Alex

6
Theo, ik heb geen ervaring met het (blijvend!) vastzitten van een infusor (zetgroep?) bij een dergelijk apparaat; ze zijn wel gevoelig voor vervuiling, waardoor de piston steeds zwaarder gaat bewegen en uiteindelijk vastloopt. Ik kon hem er tot nu toe steeds wel uitkrijgen.
 
Een algemene reparatie handleiding (zoals voor de Senseo ontwikkeld is) bestaat volgens mij niet.

Bij http://elektrotanya.com/ krijg je door iets naar onderen te scrollen een oranjegeel zoekveld.

Door bij het eerste veld "ESAM4200" in te vullen en bij de twee andere "All" te kiezen en op "OK" te klikken krijg je 3 zoekresultaten waarvan de
bovenste een meertalige gebruiksaanwijzing is. De onderste 2 vallen onder de categorie "service manual" (SM). (Wellicht heb je daar iets aan!)
Het zijn wat testprocedures, grove schema's en plaatsjes hoe bepaalde onderdelen ge(de)monteerd worden en een zip-bestand met exploded views van de 4200 en 4200.S
(Bij deze documenten is het wel handig als je het Engels (of Italiaans) machtig bent  :) )

Zonder een account aan te hoeven maken kan je bij elektrotanya.com per dag(!) toch een beperkt aantal (2) gevonden bestanden downloaden door op de links te klikken en dan ca. 2 minuten te wachten.
Onder aan de bladzijde met het voorbeeldblad staat namelijk de regel "This file is downloadable free of charge: ...processing..." waarvan de het woord "processing" na 2 minuten wachten in "Get Manual" verandert en wel aanklikbaar wordt.

(Geduld en goed lezen worden helaas steeds schaarser in de moderne wereld!)

Succes, Alex

7
Reparatievragen / Koffiezet apparaat is stuk
« Gepost op: 04 maart, 2015, 21:44:46 »
Foutzoekschema voor een eenvoudig filter koffieapparaat.

Lek het apparaat water?
Ja > Trek de stekker er uit en controleer eerst waar het lekt, eventueel door het open te maken (zie daar) (vaak is de waterbuis in het verwarmingselement doorgerot.)
Nee > ga verder
Staat er spanning op het stopcontact?
Nee > controleer zekering en aardlekschakelaar in de meterkast
Ja (een lamp of ander apparaat doet het wel met dit stopcontact) > is het netsnoer stuk? (vaak bij de stekker); doormeten met een contactloze spanningszoeker?
Ja (stuk) > vervang het netsnoer (ga naar openmaken) of kort het in en zet er een geschikte stekker aan
Nee, (doorgemeten of er brand wel een lampje op het koffieapparaat.) > ga verder
Brand er een lampje op het apparaat bij inschakelen?
Nee  > het apparaat zal opengemaakt moeten worden om de diverse onderdelen te controleren (zie daar),
Ja er brand een lampje > wordt het plaatje waarop de koffiekan staat warm?
Nee > (tik met een hard voorwerp op het verwarmingsplaatje; soms schiet de openstaande Clixon, die de temperatuur van het verwarmingselement regelt weer dicht (in geleidende stand) en gaat het apparaat alsnog verwarmen. Deze clixon zal toch vervangen moeten worden want hij is onbetrouwbaar) > het apparaat zal opengemaakt moeten worden om de diverse onderdelen te controleren (zie daar)
Ja > het warmhoud plaatje wordt warm > zit er water in het reservoir? Nee > schakel het apparaat meteen uit, vul het reservoir met water en controleer de werking opnieuw?
Nee, het apparaat werkt niet > het apparaat zal opengemaakt moeten worden om de diverse onderdelen te controleren (de toevoer van water vanuit het reservoir is geblokkeerd of de buis in het verwarmingselement is geheel verkalkt waardoor er geen water meer in komt (zeldzaam!) Het apparaat pruttelt wel, maar er loopt geen water in het filter (het ventiel dat het kokende water naar het filter dwingt te lopen is stuk (vaak is het kogeltje versleten/uit elkaar gevallen)

Openmaken
Stekker uit het stopcontact! Open het apparaat en kijk naar lekkage sporen > meet achtereenvolgens de volgende onderdelen door:  snoer vanaf de stekker naar de aansluitingen in het apparaat / de aan en uit schakelaar op functioneren / het verwarmingselement op Ohmse weerstand (oneindig= kapot; vervangen vaak niet mogelijk of duurder dan een nieuw apparaat / de clixon op het verwarmingselement (moet in koude toestand geleiden)  /de thermische veiligheid (moet ook geleiden zowel in koude als warmte toestand (deze "zekering" gaat stuk (onderbreekt de stroomkring) als de temperatuur te hoog wordt (door een slechter functionerende clixon en/of bij langdurig aan staan zonder kan of soms ook spontaan bij een lagere temperatuur ten gevolge van ouderdom) / test eventueel het ventiel in de water toevoer.
De clixon en thermische veiligheid kunnen eventueel vervangen worden door een zelfde exemplaar en op dezelfde manier gemonteerd (met klemverbindingen!)
Een defecte schakelaar kan vervangen worden door dezelfde of door een passend exemplaar met de zelfde specificaties.

Let op!
Door de combinatie van spanning, water, warmte, de flinke stroom die er door loopt en de locatie op een (stalen) aanrecht of in de buurt van kranen moet een koffieapparaat altijd volmaakt veilig zijn; provisorische reparaties of de veiligheidszekering vervangen zonder naar de oorzaak van het stuk gaan ervan te zoeken zijn uit den boze. Voor de prijs hoeft men de aanschaf van een nieuw veilig(!) apparaat niet te laten.

De samenvatting van het bovenstaande zou dan ook voor u moeten zijn:  ga er mee naar een Repair Café en kijk er samen met een deskundige naar! :)

8
Reparatievragen / Reparatie Magimix M100 (Nespresso) machine.
« Gepost op: 09 januari, 2015, 14:04:34 »
Deze "klinknageltjes" zijn schroeven met een speciale kop (om het ons extra lastig te maken)

Lees even dit topic http://www.repaircafe.nl/forum/index.php?topic=212.0
Of op Google/Ebay zoeken met "Krups bit". (ze worden steeds goedkoper!)

Ten aanzien van de reparatie:
Snoerbreuk bij de stekker. (sommige mensen trekken bij dit soort apparaten, die geen echte aan en uit knop hebben, steeds (aan het snoer! >:() de stekker uit het stopcontact als ze van huis gaan!)
Bij deze apparaten willen de softtouchknopjes voor aan en uit zetten of 1 of 2 kopjes nog wel eens verslijten en steeds slechter contact maken. Soms helpt schoonmaken nog even, maar ze zijn los te bestellen.
(zeldzamer) Voedingscondensator van de elektronica. (net zoals bij de Senseo)
?????

Maar maak hem eerst maar eens open en begin dan met de puzzel.

succes.

9
Senseo / Slang voor Senseo
« Gepost op: 29 augustus, 2014, 18:26:13 »
Geschrokken van de prijs van een vervangend siliconenrubberslangetje van 14 of 25 cm. voor een Senseo bij de onderdelenhandel, ben ik op zoek gegaan naar een betaalbare oplossing. Uiteindelijk kwam ik terecht bij Brevo (www.flexibeleslangen.nl) waar men de juiste slang per rol van 25 meter verkoopt.
Op mijn vraag of ik 1 of 2 meter van deze slang los kon kopen voor de Repair Cafés in Breda, kreeg ik na uitleg over het concept van het Repair Café, een stuk van maar liefst 10 meter als sponsoring toegezonden. Dus als iemand nog om een stukje slang voor een Senseo verlegen zit; neem contact op met het Repair Café Breda of stuur mij een PM.

Pagina's: [1]