Hoofdmenu
-menu

Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.

Toon bijdragen-menu

Berichten - Onno

#1
Het praathuis / Re: scheidingstrafo
03 januari, 2025, 18:03:49
Er is in elk geval één toepassing waar je zeker een scheidingstrafo nodig hebt: als je gaat werken en meten aan de primaire zijde van een schakelende voeding, of aan een "U" (AC/DC) radio of TV. Want als je de aarde van je scope aansluit, maak je sluiting en vliegen de veiligheden eruit en gaan de gelijkrichters stuk. En je scope misschien.

Wat Bert zegt over gevaar met scheidingstrafo's door het ontbreken van een aardlekschakelaar, is natuurlijk waar.

Daar komt bij dat de potentiaal van de secundaire t.o.v. aarde onbepaald is. Beide geleiders zouden op kilovolts boven aarde kunnen zitten. Uiterst onwaarschijnlijk (resonantie in een netfilter?) maar niets voorkomt het.
Als je de circuits (verdeeldozen etc) achter de trafo beschouwt als installatie en de voorschriften volgt, moet je volgens mij achter de trafo één aansluiting nul maken en aan aarde leggen. (Niet in het geval van die schakelende voeding etc, want daar verbind je de massa van de primaire kant van de voeding met de aarde van je scope zodat, als er een bruggelijkrichter in zit, de beide aansluitingen van de secundaire 50x per seconde schakelen tussen nul (nou ja min 0,6-1,5) V en plus tot een piek van 324V). Dan moet je ook achter de trafo beveiligen met een ALS plus automaat, dan is het zo te zien even veilig als zonder trafo. En je bent van je selectiviteitsprobleem m.b.t. de ALS af.
#2
Voor de nieuwsgierigen. Ik heb een endoscoopcamera naar binnen geschoven en een close-up gemaakt van de microswitch. De gleuf waarin de schakelaar zit en waar de pal in schuift, is ca 4 mm breed.
MagnificaS-microswitch.jpg
#3
We hebben deze koffiemachine, type ECAM22.110SB, al zo'n 5 jaar. Als je het koffiedikbakje leegt en terugzet, moest je de laatste tijd vaak even duwen en rammelen voordat het lampje "koffiedikbakje ontbreekt" uit ging.

Gisteren ging het mis: lampje ging niet meer uit na legen. Machine wilde niet uit met de knop aan de voorkant (wel logisch: dan moet het lekbakje + koffiedikbakje op zijn plek staan om spoelwater op te vangen). De zetgroep bleef in zijn laagste stand staan en kon er niet uit.

Ik heb eens goed gekeken hoe het zit: aan het koffiedikbakje zit een pal (uitsteeksel) die tegen een microswitch schuift. Ik kon het schakelaartje voorzichtig met een schroevendraaier induwen. Ik zag dat de pal iets (1 mm) scheef stond. Beter kijken: hij was bijna afgebroken, er zat een scheur in waar de pal aan het bakje zit. Hij drukte de schakelaar niet meer in.
MagnificaS-brokenpin.jpg

Er staat op: ABS plastic. Ik bracht met een kwastje enkele druppels aceton in de scheur, dit maakt het plastic zacht en kleverig. Bakje ondersteboven gezet om het aceton ook in het bredere deel van de scheur te laten zakken, nog een een druppel (het verdampt snel) en twee minuten wachten. Heel zachtjes met een kleine lijmklem de pal terug geduwd in de goede positie. De lijmklem is om terugveren te voorkomen. Niet strak aandraaien dan zou de pal vervormen of te ver omhoog gaan staan.
Het gesmolten plastic vulde de scheur. Nog even de scheur afgestreken met het kwastje met aceton.
MagnificaS-clampedpin.jpg
Halfuur gewacht om de aceton te laten verdampen.
MagnificaS-gluedpin.jpg

Bakje terug op zijn plek. De koffiemachine zag het bakje weer en was weer bereid zijn werk te doen.