-menu

Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.

Toon bijdragen-menu

Berichten - Ron59

#1
Eens, met de kabellengte op de haspel simuleert hij de kabellengte (en daarmee extra ohmse weerstand) die in een bestaande grote installatie voor zou kunnen komen.
Dat de "spoel" bij 50 Hertz de weerstand nog meer verhoogt komt dus prima van pas in zijn experiment.


#2
Sinds gisteren staat er een erg interessante video van Harold Halewijn op YouTube over "Kortsluiting en Overbelasting".
Naast de theoretische uitleg maakt hij ook echt kortsluiting in een installatie om het effect van (het ontbreken van) selectiviteit te laten zien. Na minuut 10 wordt het interessant, voor die tijd geeft hij een uitleg over de belangrijkste componenten in de keten.

https://youtu.be/rs1P5VaKlKk?feature=shared

Groet!
Ron
#3

Ik werk als vrijwilliger bij het Repaircafe Ede-Bennekom. In het kader van veiligheid voor vrijwilligers en bezoekers werk ik aan een protocol/formulier (bijlage) dat tijdens iedere bijeenkomst wordt ingevuld door een "vrijwilliger veiligheid". Deze ervaren vrijwilliger kan al of niet meewerkend (bij drukte) zijn als reparateur.

De ingevulde formulieren worden na iedere bijeenkomst opgeslagen zodat ook achteraf (bij calamiteiten waar instanties aan te pas komen) kan worden aangetoond dat het thema veiligheid een professioneel onderdeel is van iedere bijeenkomst van het repaircafe.

De naam van de persoon die handelingsbekwaam is bij reanimatie kan per bijeenkomst verschillen. De vrijwilliger veiligheid kan tevoren rondvragen of er iemand aanwezig is die een EHBO opleiding heeft afgerond of een reanimatie cursus heeft gedaan.
Immers, aanraking van 230 volt spanningsvoerende onderdelen kan een hartstilstand tot gevolg hebben. Snel kunnen handelen (aanwezigheid bekwaam persoon en bekende lokatie defibrillator) kan levensreddend zijn.

Voor reacties en aanvullingen houd ik mij aanbevolen!

Met hartelijke groet,
Ron
#4
Hoi Bert,

Dank voor je snelle reactie!

Het artikel ben ik ook eerder tegengekomen. Kortom lastig op te lossen problematiek.

We werken in Ede-Bennekom op 5 locaties en we zorgen dus maar voor een snelle actie in de groepenkast zodat, als zich een kortsluiting voordoet, de groepsruimte snel weer on-grid is:)

Creatieve oplossing met die gloeilamp. Meestal vertellen bezoekers wel dat thuis de zekering afslaat. We sluiten het apparaat dan niet aan op netspanning maar maken het eerst open voor een eerste visuele- en meettechnische inspectie etc.

De onverwachte kortsluitingen ontstaan meestal tijdens de reparatie werkzaamheden als de oorzaak van de kortsluiting (zoals de bezoeker heeft verteld) opgelost lijkt. Jouw tip met de gloeilamp ga ik bouwen:)

En inderdaad,6 ampère is vaak te weinig voor veel hh apparatuur.

Met hartelijke groet!
Ron Willebrands

#5
Beste Bert,

Bij het repaircafe Ede gebruiken wij een verdeeldoos met een ingebouwde wandcontactdoos achter een aardlekschakelaar en een installatie automaat 10 ampère met b karakteristiek. De verdeeldoos is voorzien van een netsnoer met netstekker voor verbinding met een wcd van de locatie.
Ondanks deze configuratie komt het vaak voor dat de installatieautomaat van de locatie afslaat in plaats van de installatieautomaat van de verdeeldoos.
Blijkbaar is de factor 1.6 niet voldoende om selectiviteit te garanderen.
Op locaties geeft het soms overlast als zij door ons toedoen een handeling moeten verrichten in de groepenkast. Niet iedereen heeft toegang en/of een sleutel van de meterkast.

Heb jij nog tips om een betere selectiviteit voor onze installatieautomaat te kunnen bereiken?

Met hartelijke groet,
Ron Willebrands