Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Topics - herstelkees

Pagina's: [1]
1
Senseo / koude koffie
« Gepost op: 19 februari, 2020, 12:45:33 »
Ik heb hier een Senseo HD7826. Bij aanzetten gaat meteen het indicatielampje continue branden. Omdat ik even weggelopen was dacht ik dat 't ie klaar was; koffie zetten ging verder prima, maar koud dus (pomp werkt).
Boiler en clixon OK. Boiler zit direkt op 230V via de Triac. Dus triac defect, of hij wordt niet aangestuurd. Ik meet niets bijzonders aan de triac (vergeleken met een losse); gate lijkt niet defect. Mijn inschatting is dat het probleem in de rest van de electronica zit en dus ? einde electronicabordje (te veel SMD's om daar nog iets aan te repareren).
Nog ideeën ?

2
Reparatievragen / (TV)-voedingen
« Gepost op: 10 juni, 2014, 19:23:20 »
Ik reageer mede op een topic over een plasma-TV die niet meer wil opstarten. Veel voedingen van moderne apparatuur (LCD-TV's, DVD-spelers) zijn zogenaamde schakelende voedingen (switched mode power supplies). Dat zie je aan de kleine transformatortjes en de hoogspanningselco's (=400V) vrijwel direct waar de 230V aansluiting binnenkomt. Het vereist wel de nodige electronicakennis om daar aan te sleutelen, maar ook zonder schema geeft een visuele controle vaak al een oorzaak. Vooral de hoogspanningselco's krijgen het zwaar voor hun kiezen en die geven daarom ook vaak (gedeeltelijk) de geest. De bovenzijde van zo'n elco is normaal mooi vlak; zie je één of meerdere die bol staan, dan weet je vrijwel zeker dat die defect is/zijn: te heet geworden en door interne druk opgezwollen.  Als je deze vervangt (kosten ca. 1 €/stuk, b.v. firma Conrad)) is er grote kans dat de voeding het weer doet. Pas op: ook als het netsnoer er uit is, kan er nog lange tijd een hoge spanning op staan ! Niet direct levensgevaarlijk, maar wel erg pijnlijk. Neem de tijd, of ontlaad de elco met een weerstand, of een oude koolborstel over de pennen of zelfs een langgeslepen potlood. Liever niet met een schroevendraaier want je krijgt lelijke brandplekken en het kan behoorlijk vonken.

Pagina's: [1]