Koffiemachine SAECO HD8911

Gestart door Bertrand, 06 december, 2023, 11:20:55

Vorige topic - Volgende topic

Bertrand

Beste Collega's,
Deze week binnengekomen : koffiemachine Saeco HD8911.
Het probleem : de machine neemt geen water, je hoort de pomp draaien maar na twee pogingen gaat ze in alarm.
Eerst vond ik een koffieboon die belette dat het waterreservoir diep genoeg viel maar toch bleek dit niet de oorzaak te zijn van het probleem. Heeft iemand ervaring met dit model? Verstopping in het watercicuit of slecht werkende pomp? Intussen heb ik op youtube gezien dat dit niet bepaald leuke machines zijn om open te maken dus vooraleer ik er aan begin is elke tip welkom.
met vriendelijke groeten
Bertrand - Repaircafé Roeselare

Bert

Groetjes,


Bert

Henk 2 leerdam

Die pompen zijn bijna onverwoestbaar. Alleen azijn en bevriezing kan roet in het eten gooien.

Na lange tijd stilstand, of aangezogen lucht (wat heel plausibel is na die koffieboon), kan het nodig zijn de opstartprocedure "eerste inschakeling" te herhalen zoals beschreven is onder 5.2 van de gebruiksaanwijzing in het bijzonder 5.2.1 "vullen van het circuit".

Henk2 Leerdam

Drambuie

Voordat je de machine en of pomp uit elkaar gaat halen kan je de pomp nog proberen te 'primen'.
Door het lang stilstaan en droogstaan van de pomp bouwt hij (als 'luchtpomp') onvoldoende vacuüm op om het eerste water aan te zuigen en moet je hem daarbij helpen.
Dit kan door bijvoorbeeld tijdens het pompen (de procedure van 5.2.1) de tank te verwijderen een met een spuit met een rubber verloopje onder druk wat water in de aanvoer te spuiten (ik gebruik hier een grote injectiespuit (50cc) zonder naald voor. Mogelijk moet je het bij dit type van boven af door de tank heen doen omdat hij weigert te pompen zonder (gevulde) tank.
Tijdens het pompen het eerste water naar de pomp aanzuigen door aan het stoompijpje te zuigen (met dezelfde spuit met een slangetje als verloop) zou ook een optie kunnen zijn, maar daar heb ik geen ervaring mee.
Vaak werkt de pomp na deze procedure weer omdat de O-ringen erin nat(!) weer weer voldoende afsluiten om het vacuüm op te bouwen.
Van iets dat stuk is leer je het meest.

Bertrand

Hallo collega's,
Intussen heb ik al een en ander meegemaakt met deze machine. Ik was ook gestart met het trukje met de spuit maar dat is mij niet goed bekomen. Ik heb blijkbaar iets teveel druk gemaakt met die spuit en de aansluitslang intern is losgekomen ... water in de machine ... dus open maken. Weer bijgeleerd.
Ik heb intussen de pomp apart gevoed en vastgesteld dat ze wel degelijk druk maakt. Ik heb de aansluiting na de boiler losgemaakt en daar pompt ze dus doorheen : geen verstopping in elk geval daar. Tijdens de werkzaamheden heb ik ook bijna een hartstilstand gedaan: er moet een druppel water op een verkeerde plaats op de printplaat terecht zijn gekomen. Resultaat was een kleine knal, gelukkig bleek alles nog te werken ondanks een kleine zwarte vlek op de print die ik kon wegpoetsen. Nu probeer ik te achterhalen waarom de machine na twee startpogingen in de fout gaat, ze raakt dus niet door de opstartprocedure. De pomp is dus erg rumoerig bij een eerste start en het geluid neemt af naarmate ze druk opbouwt. Eenmaal op druk hoor je ze bijna niet meer. Lijkt mij normaal. Ik vraag mij af hoe de machine weet dat er iets mis is. Er zit enkel een debietmetertje. Of probeert ze hiermee tijdens de opstart een bepaalde hoeveelheid water doorheen de machine te pompen en lukt dit niet door een verstopping ergens. Als het een verstopping is zou het moeten NA de boiler zijn. Misschien in het aansluitstuk waar de brouweenheid zich aan koppelt tijdens de werking.
Ik hou jullie op de hoogte.

Bertrand

Eureka, gevonden.
De eigenaar zal mij wat uitleg verschuldigd zijn. Bleek na verder onderzoek dat het terugslagklepje in het koppelstuk met de brouweenheid verkeerd in elkaar zat. Dit moet opengedrukt worden door de pompdruk maar het werd integendeel toegedrukt. Ik heb het veertje met het afsluitrubberstukje 180 graden gedraaid. Iemand moet daar dus aan gewerkt hebben en verkeerd terug in elkaar gezet hebben. Hij had mij dat dus beter onmiddellijk gezegd .... Ik heb er een ganse dag aan gewerkt en het toestel ongeveer 5 maal volledig uit elkaar gehaald en terug in elkaar gezet, nu kan ik het op een halfuurtje intussen. Het voordeel is wel dat ik nu ongeveer wel weet hoe zo'n machine werkt tot in het detail en een ervaring rijker.
Nog een prettige zondag,
Bertrand

Drambuie

Citaat van: Bertrand op 06 december, 2023, 11:20:55Het probleem : de machine neemt geen water, je hoort de pomp draaien maar na twee pogingen gaat ze in alarm
Jouw "uitleg" was ook niet volledig want als een druk-opbouwende pomp zijn water niet kwijt valt geeft dat toch een specifiek in intensiteit afnemend geluid voordat de machine in alarm gaat omdat de flowsensor stil valt.
De kracht van het Repair Café zit in het aan de eigenaar zo veel mogelijk nuttige informatie ontfutselen (of op het forum aan de reparateur.)
In ieder geval leerzaam!
Van iets dat stuk is leer je het meest.

Bertrand

Het verhaal heeft nog een staartje . Als het toestel volledig in elkaar zat en na enkel tassen koffie gezet te hebben kwam ik tot de vaststelling dat stoom en heet water in de opvangbak terecht kwamen en niet uit het pijpje vooraan. Wat een tegenvaller. Open gemaakt en zoals gevreesd: electroklepje zat vast. ( Nieuw : 60 euro  ) Niets te verliezen dus : met een injectienaald wat azijn in beide aansluitingen gespoten en een halfuurtje laten inwerken. Daarna enkele flinke tikken tegen het ventiel en een paar pulsen van 35 Volt ipv 24 Volt en de plots werkte het ventiel terug. Het toestel is vandaag afgehaald in volledig werkende staat. Leerzaam was het zeker!
Bedankt collega's voor de tips.