-menu

Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.

Toon bijdragen-menu

Berichten - hvm

#1
Reparatievragen / Re: Delonghi magnifica
12 februari, 2024, 16:56:45
Er staan hier ook wat tips, als die niet al genoemd zijn:

https://huistuintiel.nl/nl_NL/n/5

Verder zou ik zeker even kijken welk type printje je hebt. Misschien dat iemand hier nog een plaatje heeft liggen.

Groet,
Hans
#2
Bert,

De waarheid ligt in het midden, denk ik. Zekeringen, aandrijfsnaren, X2-condensatoren die in serie met de 230V staan, thermische zekeringen: het zijn wel erg vaak dezelfde onderdelen die stukgaan. Het is zinloos om alles op voorraad te nemen, helemaal eens, maar géén voorraad is ook erg duur voor de bezoeker.

Just-In-Time-bezorging zoals bij de moderne productielijn werkt alleen als je geen 10 euro verzendkosten betaalt voor een onderdeel van 30 eurocent.

Wij knippen de (goede) snoeren van defecte apparaten en knappen daar vervolgens weer een lamp mee op. Uiteraard is het ondoenlijk om een kast vol stofzuigermotoren aan te houden, maar een snoer, fitting of een schakelaar is vrij universeel en die raak je wel weer kwijt. Een assortiment zekeringen neemt niet veel ruimte in, bijvoorbeeld.

Als er onderdelen besteld worden voor een reparatie, bestellen we vaak een paar extra voor de voorraad. Dat zijn onderdelen waarvan we zeker weten dat de klant er om komt, en dat scheelt al iets. Het blijft een lastige balans. Volgens mij heeft vrijwel elk RC last van ruimtegebrek.

Groet,
Hans
#3
Mooi en leerzaam verhaal weer, Roland!
#4
Reparatievragen / Re: Inbouw koffiemachine lekt
13 december, 2021, 13:01:30
De topicstarter noemde vervanging, als logische optie. Het bestaan van het borsteltje suggereert alternatieve mogelijkheden. Dat wij hiervan al wisten, is een ander verhaal  ;)
#5
Reparatievragen / Re: Inbouw koffiemachine lekt
29 november, 2021, 11:01:02

Het ging me niet speciaal om dit borsteltje, het kan met pijperagers, tandenstokers of geplastificeerd ijzerdraad ook prima, denk ik.

Dat ze te koop zijn, speciaal voor dit doel, wijst er wel op dat verstopping van de uitloop vaker voorkomt.
#6
Reparatievragen / Re: Inbouw koffiemachine lekt
24 november, 2021, 14:47:40
Ik zie speciale reinigingsborsteltjes te koop, dus kennelijk helpt peuteren:

https://www.amazon.co.uk/EQ5-Bosch-C77-V60-N2-Coffee-Including-Installation-Instructions/dp/B01N0XQ6DJ

Zelf zou ik een geplastificeerd ijzer- of koperdraadje gebruiken, of een tandenstoker misschien. Als er weer water door kan, lijkt goed naspoelen me verstandig.

De uitloop lijkt ook te koop, zie: https://www.partsnl.nl/00621811-uitloop-koffiezetapparaat

Er staat een lijst bij van machines die dit onderdeel hebben. Als je van het ene merk geen service-informatie of reparatievideo kan vinden, heb je met een ander merk misschien succes.

#7
Reparatievragen / Re: Eigen stroombeveiliging
16 november, 2021, 00:03:26
1) Logisch, inderdaad.
2) Voor zover ik weet (ik ben niet de organisator) is er toegang tot de groepenkast indien nodig, maar ik heb nog geen overzicht van groepen gezien, of wat er door de aardlek getroffen wordt als deze schakelt. Waarom zie je dit als veiligheidsaspect? Er zijn altijd meerdere 'gebruikers' in het pand aanwezig als wij er zijn, sowieso.

3) Ik zal eens kijken wat er aan opleidingen is. Heb op ander gebied (motorfietstechniek) gezocht, maar kwam er achter dat alle opleidingen opleiden tot beroeps, en voltijd vragen, dwz vooral werken en leren, of vooral leren en werken, maar niet studeren in de avonduren met af en toe een praktijkdag.  Deze specifieke richtlijnen had ik al wel gevonden, maar die zijn niet het hele plaatje lijkt me.
#8
Die reparateurs zijn in de regel ook deskundiger dan zij, en verder lijkt het me van belang dat we duidelijk zijn over waar mensen aan beginnen.  De huisregels zijn erg duidelijk, de vraag is misschien meer of iedereen die binnenloopt deze ook (volledig) te lezen krijgt?
#9
Ik geloof ook niet zo in die papieren realiteit van verantwoordelijkheid bij een ander leggen, geen goede ervaringen mee :)

Ik ben ook niet zo van dat snoer afknippen, wel van het apparaat zo meegeven dat er geen ongelukken mee kunnen ontstaan. De eigenaar weet bij vertrek van de hoed en de rand, maar je weet niet wie er nog meer in huis leeft.
#10
Reparatievragen / Re: Eigen stroombeveiliging
15 november, 2021, 17:20:36
Het lijkt me dat je zowel een lichtere (10mA i.p.v. 30) als snellere aardlekschakelaar moet hebben, om te winnen van de groepenkast :)

Wat bij ons speelt, is dat we ook nog niet niet duidelijk hebben wat er afschakelt in het pand, als één van ons een aardlekschakelaar triggert. Het pand is minder dan 10 jaar oud, dus ik verwacht een nette installatie, maar als de pc's van de naastgelegen bibliotheek ook uitschakelen is het met onze populariteit snel gedaan.

Meet zo'n PAT meer dan alleen isolatieweerstand? Het verbaast me dat ze zo duur zijn.
#11
Citaat van: Drambuie op 01 november, 2021, 17:59:00
Bij het 'repareren' van een waterkoker door de gesmolten thermische zekering te overbruggen (dit heb ik letterlijk zien gebeuren bij een Repair Café) zijn ook (verbrande) mensen levens in het spel.

"Niet aansprakelijk zijn" kan je alleen volhouden als je geen nalatig of verwijtbaar gedrag vertoont. Wat mij betreft onverantwoord, dit.

Citeer
Bij elke reparatie wordt bij ons in Breda nagegaan of het apparaat nog wel veilig is en het na reparatie tenminste nog even veilig is en daarbij is ook het onveilige gebruik door de eigenaar inbegrepen ;)!

Hoe stel je vast dat het veilig is? Isolatiemeting? Controle door een gediplomeerd persoon?

Citeer
Voor reparateurs blijft het altijd uiterst belangrijk de eigen grenzen te kennen en die dan ook nog te laten te laten bewaken door collega's.

Een cultuur van samenwerken, af en toe overleggen, en elkaar kunnen aanspreken werkt daarbij heel anders dan een "bemoei je met je eigen klus"-sfeer.


Citeer
Met een T-stukje (van aquarium luchtslang) kan eenvoudig twee bloeddruk meters parallel schakelen en de DRUKKEN(!) tijdens een meting vergelijken.
Twee achtereenvolgende metingen bij dezelfde persoon kunnen ook bij gebruik van één bloeddruk meter best verschillen dus ze vergelijken tijdens dezelfde meting verdient aanbeveling. Wil je de elektronica van de bloedrukmeter die de druk golven van de manchet omzet in een BOVEN- en ONDERWAARDE vergelijken, dan is een serie van 3 metingen om en om met de ene dan weer met de andere bloedrukmeter terwijl de proefpersoon dan minimaal 5 min rustig zit waarbij je per bloedrukmeter de (2x) drie WAARDEN per bloedrukmeter middelt en dan vergelijkt, de beste methode.

Persoonlijk denk ik dat dit hoog gegrepen is, voor de gemiddelde reparateur en de drukte (althans op onze locaties).  Ik geloof je direct, dat de werking goed te controleren is door iemand met verstand van zaken, maar als een reparateur al niet handig genoeg is om het apparaat goed te repareren, dan vraag ik me ook af of een controle zonder gedachtenfouten haalbaar is.

Als een medisch apparaat slecht functioneert, na reparatie, is de reparateur netto schadelijk bezig. Van een apparaat dat niet werkt weet je tenminste dat het niet in orde is.  Reparateurs horen zich bewust te zijn van het belang van duidelijkheid, hierover.  Op dezelfde manier raad ik ook aan om onveilige apparaten zo mogelijk onklaar te maken, om te voorkomen dat iemand toch probeert het ding te gebruiken. Eigenaren gaan daar meestal in mee, gelukkig.

#12
Reparatievragen / Re: Eigen stroombeveiliging
15 november, 2021, 16:28:42
Ik zie dat er mobiele aardlekschakelaars zijn: https://www.new-line.nl/nl/gereedschap/brennenstuhl-bdi-a-ii-30-38862.htm

Heeft iemand hier ervaring mee?  Het zou nog aardiger zijn als we mobiele units konden maken die zowel op b.v. 10A als <30mA aardlek schakelen, maar ik ben een beetje bang voor de kosten.
#13
Citaat van: Bert op 11 november, 2021, 14:56:21
Daar kan ik me helemaal in vinden.
Maar ik kwam in een omgeving terecht, waar een chemisch analist de scepter zwaaide.
Multimeter?
Nooit van gehoord.
Regelmatig plofte er een zekering.
Dus vandaar dat ik benieuwd ben, hoe dat op andere klein locaties er aan toe gaat.
Bij jouw repaircafe, verkeer je in een luxe positie, waar meerdere disciplines vertegenwoordigd zijn.
Dan is kruisbestuiving mogelijk.
Maar hoe op locaties met 1 of 2 vrijwilligers?

In principe is elke reparatie een poging, om samen met de eigenaar tot een oplossing te komen. Eigenlijk weinig anders dan wanneer je zoiets met de buurman (m/v) zou proberen.  De huisregels ( zie https://repaircafe.org/huisregels/ ) zijn daar duidelijk over:

"Reparaties worden zo veel mogelijk uitgevoerd door de bezoekers zelf, zo nodig met hulp van de reparatiedeskundigen."

en


"Noch de organisatoren van het Repair Café, noch de reparateurs zijn aansprakelijk voor schade als gevolg van verstrekte reparatieadviezen of -instructies, voor schade aan de ter reparatie aangeboden voorwerpen, voor gevolgschade of voor andere schade die het gevolg is van activiteiten in het Repair Café."

Uiteraard horen we er met elkaar voor te zorgen dat het werk zo veilig mogelijk gebeurt, maar de beperkende factor is in zekere zin altijd de meest competente persoon  :)  Met 1 of 2 personen is de kans groter dat niemand verstand van zaken heeft, en dan is het zaak om je grenzen te kennen. Dat is bij thuisreparatie niet anders, natuurlijk.

#14
Veiligheid is van groot belang natuurlijk. Niemand hoort met netspanning te werken zonder daarmee bekend te zijn.

Bij mijn eerste bezoek als vrijwilliger bij RC Zeist nam een ervaren kracht me apart, en vroeg me wat dingen om mijn kennisniveau te bepalen.  Een dergelijke "intake" zou ik verstandig vinden. Verder kan je als groep reparateurs misschien een oogje in het zeil houden bij nieuwe mensen, om te zien of er geen gekke dingen gebeuren.

In de professionele hoek werken ook veel niet-geschoolde mensen onder begeleiding van mensen die wel zijn opgeleid.
#15
Thermoblok met zekeringen en elektronica, pomp en slangen zijn hier (Bunnik, bij Utrecht) gratis beschikbaar voor de M100 (en de Krups XN2001 en XN2003 trouwens).  Niet te lang wachten, want dan is het weg  :)
#16
Reparatievragen / Re: Nespresso boycotten of niet.
15 november, 2021, 13:57:54
Een alternatief is om een rond buisje een beetje ovaal te knijpen, dat werkt ook.

Aluminium is zonder (veel) verlies van kwaliteit te recyclen, in tegenstelling tot veel andere materialen. Koffie in aluminium cups is ook erg lang houdbaar.


Als iemand nog onderdelen zoekt voor de Magimix M100, de Krups Ezzenza XN2001 en XN2003, dan heb ik nog wel wat. Gratis uiteraard  :)
#17
Hoi Dirk,
Ik ben weer wat wijzer.  Na telefonisch contact blijkt Miele wel degelijk rechtstreeks onderdelen te willen leveren aan particulieren. Ze verkopen alleen niet aan particulieren via de tussenhandel, lijkt het.  Goed nieuws.  Het uit elkaar halen van de Miele-stofzuiger was een erg monteurvriendelijk klusje. Ze zitten netjes en modulair in elkaar, en de onderdeeltekeningen en -lijsten staan openbaar op hun website.

Ik had ondertussen wat tijd gestoken in het beantwoorden van de vraag: wat is een bevoegd reparateur eigenlijk?  Wanneer kan je van als organisatie zeggen: wij kunnen dat, repareren?

Het blijkt dat er zoiets is als een UNETO-VNI-certificering als Erkend Elektrotechnisch Reparatiebedrijf (EER 2010). Lidmaatschap is ca. 250,- per jaar, na 250,- eenmalig, dus dat gaat wat ver. Meer info bij [1]

Een stapje terug, van certificering naar norm, kwam ik voor elektrische apparaten uit bij de NEN 3140-norm, die beschrijft hoe je apparaten inspecteert op elektrische veiligheid.  Er is daarbij zoiets als een "Voldoende Onderricht Persoon"  of "VOP", iemand die getraind is, maar die geen elektrotechnische opleiding hoeft te hebben.  Eén niveau hoger is er zoiets als een "Vakbekwaam Persoon", en ook hier is voldoende praktijkervaring genoeg.  Onze reparateurs lijken nog het meest op de "VP", zie verder [2] voor meer informatie of Google op NEN 3140.

Tenslotte stelt men aan reparatiebedrijven de eis dat onderdelen worden opgeslagen volgens de richtlijnen die bescherming bieden tegen statische elektriciteit. Dat zijn deze, voor wie het weten wil:
- NEN-EN IEC 61340-5-1 Electrostatics - Part 5-1: Protection of electronic devices from electrostatic phenomena - General requirements
- NPR-IEC/TR 61340-5-2 Electrostatics - Part 5-2: Protection of electronic devices from electrostatic phenomena - User guide

Normteksten en trainingen zijn meestal alleen tegen betaling te verkrijgen. Alles in de handel is handel  :).  Ik ga nog wat rondvragen of iemand me aan een kopietje kan helpen.

Groet,

Hans

[1] https://installq.nl/files/erkennen/erkenningsregeling_reparatiebedrijven_consumentenelektronica_bindend_01-01-2021.pdf
[2] https://www.werkveilig.nl/nieuws/wat-is-het-verschil-tussen-vop-en-vp
#18
In aanvulling op wat Bert al mooi beschreef, heb ik toevallig al een lijstje gemaakt van een deel van de spullen die standaard in de koffer zitten.  Graag hoor ik commentaar en aanvullingen van collega's, natuurlijk!

https://github.com/hvm/repaircafe/blob/main/Gereedschap%20en%20materialen.md

De vakmensen vinden dat deze spullen nodig zijn voor reparaties:

https://installq.nl/files/erkennen/erkenningsregeling_reparatiebedrijven_consumentenelektronica_bindend_01-01-2021.pdf

Succes met de verzameling Dirk, kijk uit dat het niet uit de hand loopt. Hier kost het effectief een hele kamer :-)

Hans
#19
[Update 2021-10-22: Miele levert ook aan particulieren, mijn onderdelen zijn onderweg - heel fijn!]

Ik probeer originele Miele-onderdelen te bestellen en krijg sterk de indruk dat zij alleen willen leveren aan professionele (lees: zakelijke) reparateurs[1].  Om je als professioneel reparateur aan te melden, is o.m. een KvK-inschrijving nodig[2], en volgens het KvK is inschrijving alleen aan de orde als je daadwerkelijk met winstoogmerk de concurrentie met andere bedrijven aangaat[3]. Werken tegen kostprijs is niet de bedoeling.

Mogelijk heb ik de situatie verkeerd begrepen, maar mijn voorlopige conclusie is dat dit non-profit-organisaties buiten de deur houdt.  Is mijn beeld van de situatie juist? Hebben anderen zich al eens over dit vraagstuk gebogen? Zijn er alternatieve, legale wegen om aan dergelijke onderdelen te komen?

Dank alvast voor jullie hulp.

Hans van der Made
(RC Zeist en RC Bunnik)


[1] https://www.miele.nl/media/ex/nl/downloads/DEF_algemene_voorwaarden_Prof_Rep.pdf (zie 1.2 en 4.3)
[2] https://www.miele.nl/f/nl/professional-repairer-nl.aspx
[3] https://www.kvk.nl/advies-en-informatie/bedrijf-starten/moet-ik-mijn-bedrijf-inschrijven-bij-kvk/#1