Verkrijgen van originele onderdelen als niet-commerciele partij

Gestart door hvm, 20 oktober, 2021, 13:50:14

Vorige topic - Volgende topic

hvm

[Update 2021-10-22: Miele levert ook aan particulieren, mijn onderdelen zijn onderweg - heel fijn!]

Ik probeer originele Miele-onderdelen te bestellen en krijg sterk de indruk dat zij alleen willen leveren aan professionele (lees: zakelijke) reparateurs[1].  Om je als professioneel reparateur aan te melden, is o.m. een KvK-inschrijving nodig[2], en volgens het KvK is inschrijving alleen aan de orde als je daadwerkelijk met winstoogmerk de concurrentie met andere bedrijven aangaat[3]. Werken tegen kostprijs is niet de bedoeling.

Mogelijk heb ik de situatie verkeerd begrepen, maar mijn voorlopige conclusie is dat dit non-profit-organisaties buiten de deur houdt.  Is mijn beeld van de situatie juist? Hebben anderen zich al eens over dit vraagstuk gebogen? Zijn er alternatieve, legale wegen om aan dergelijke onderdelen te komen?

Dank alvast voor jullie hulp.

Hans van der Made
(RC Zeist en RC Bunnik)


[1] https://www.miele.nl/media/ex/nl/downloads/DEF_algemene_voorwaarden_Prof_Rep.pdf (zie 1.2 en 4.3)
[2] https://www.miele.nl/f/nl/professional-repairer-nl.aspx
[3] https://www.kvk.nl/advies-en-informatie/bedrijf-starten/moet-ik-mijn-bedrijf-inschrijven-bij-kvk/#1

ddenhamer

Dag Hans,

Een stichting of vereniging kan ook een KvK-nummer krijgen, als ik mij niet vergis.
Je kunt een afweging maken of je de bijbehorende administratieve heisa er voor over hebt En of je dan wel aan de voorwaarden van de leveranciers voldoet; kosten versus baten.

Dirk (RC Utrecht)

hvm

Hoi Dirk,
Ik ben weer wat wijzer.  Na telefonisch contact blijkt Miele wel degelijk rechtstreeks onderdelen te willen leveren aan particulieren. Ze verkopen alleen niet aan particulieren via de tussenhandel, lijkt het.  Goed nieuws.  Het uit elkaar halen van de Miele-stofzuiger was een erg monteurvriendelijk klusje. Ze zitten netjes en modulair in elkaar, en de onderdeeltekeningen en -lijsten staan openbaar op hun website.

Ik had ondertussen wat tijd gestoken in het beantwoorden van de vraag: wat is een bevoegd reparateur eigenlijk?  Wanneer kan je van als organisatie zeggen: wij kunnen dat, repareren?

Het blijkt dat er zoiets is als een UNETO-VNI-certificering als Erkend Elektrotechnisch Reparatiebedrijf (EER 2010). Lidmaatschap is ca. 250,- per jaar, na 250,- eenmalig, dus dat gaat wat ver. Meer info bij [1]

Een stapje terug, van certificering naar norm, kwam ik voor elektrische apparaten uit bij de NEN 3140-norm, die beschrijft hoe je apparaten inspecteert op elektrische veiligheid.  Er is daarbij zoiets als een "Voldoende Onderricht Persoon"  of "VOP", iemand die getraind is, maar die geen elektrotechnische opleiding hoeft te hebben.  Eén niveau hoger is er zoiets als een "Vakbekwaam Persoon", en ook hier is voldoende praktijkervaring genoeg.  Onze reparateurs lijken nog het meest op de "VP", zie verder [2] voor meer informatie of Google op NEN 3140.

Tenslotte stelt men aan reparatiebedrijven de eis dat onderdelen worden opgeslagen volgens de richtlijnen die bescherming bieden tegen statische elektriciteit. Dat zijn deze, voor wie het weten wil:
- NEN-EN IEC 61340-5-1 Electrostatics - Part 5-1: Protection of electronic devices from electrostatic phenomena - General requirements
- NPR-IEC/TR 61340-5-2 Electrostatics - Part 5-2: Protection of electronic devices from electrostatic phenomena - User guide

Normteksten en trainingen zijn meestal alleen tegen betaling te verkrijgen. Alles in de handel is handel  :).  Ik ga nog wat rondvragen of iemand me aan een kopietje kan helpen.

Groet,

Hans

[1] https://installq.nl/files/erkennen/erkenningsregeling_reparatiebedrijven_consumentenelektronica_bindend_01-01-2021.pdf
[2] https://www.werkveilig.nl/nieuws/wat-is-het-verschil-tussen-vop-en-vp