-menu

Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.

Toon bijdragen-menu

Topics - MarcelvdG

#1
Hallo allemaal,

Nu er geen analoge televisie meer in de lucht is en kabelaanbieders zoals Ziggo het analoge televisiesignaal van hun kabels halen, zijn veel harddisk-/DVD-recorders die ontworpen zijn voor analoge televisie alleen nog te gebruiken als ze gekoppeld worden aan een uitwendige ontvanger (DVB-C-ontvanger, mediabox, settopbox). Voor het omschakelen van het kanaal dat de ontvanger ontvangt heeft Guide+ ooit een truc bedacht: de G-linkaansluiting. Als je hier een 950 nm infrarood-LED op aansluit, bootst de recorder de afstandsbedieningscodes van de ontvanger na en schakelt zo het ontvangen kanaal om. De anode van de LED moet aan het puntje van een 3,5 mm-steker en de kathode aan de afscherming.

Heb je echter nooit de in 2016 uit de lucht gehaalde programmagids van Guide+ gebruikt, dan heeft de recorder geen nieuwe afstandsbedieningscodes gedownload en ondersteunt de G-linkuitgang alleen apparaten die al op de markt waren toen de recorder ontworpen werd. Ik had dat probleem met een Sony RDR-AT105 en een Pace DCR 7111.

Ik heb het opgelost door een G-linkvertaler te maken en in te bouwen in de harddiskrecorder. De Sony RDR-AT105 zet nu RC-5-codes met adres 8 op zijn G-linkuitgang, alsof hij een Philips-ontvanger aanstuurt. Een Arduino Micro decodeert de RC-5-codes en zendt de bijbehorende Pace DCR 7111-codes uit. Zie de bijlagen; het tekstbestand bevat Arduino-broncode, de extensie ervan moet worden veranderd in .ino.

Het betreft een aanpassing van een bestaand apparaat, dus ik zal wel een half dozijn nationale en Europese regels overtreden hebben ermee. Bovendien is het te veel werk om in een Repair-Cafe avondje in elkaar te prutsen. Het helpt wel om oude apparatuur bruikbaar te houden, en ik denk dat mijn wijziging niet heel erg onverantwoord is: alles is gescheiden van het lichtnet, ver van de netvoeding geplaatst, en er zijn een printje met CE-markering en een paar onderdelen zonder actief of passief stoorpotentieel toegevoegd.

Met vriendelijke groeten,
Marcel van de Gevel