-menu

Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.

Toon bijdragen-menu

Berichten - Drambuie

#1
Hansie,

Naar mijn herinnering zou één O-ring per aansluiting moeten voldoen.(Zo niet dan zou je de drukslang, na montage, nog bijna over de dikte van één O-ring in de koppeling kunnen drukken) Wel hebben ze een bepaalde dikte nodig; soms vervangt men ze met een iets te dunne.
Zowel in de klep van het veiligheidsventiel als in de koppelingen zelf kunnen kalkpartikeltjes of andere vervuilingen voor lekkage zorgen. Ik vet de O-ring altijd in met siliconevet voor montage.
Als laatste komt een microscheurtje in de koppeling voor, vaak met het oog vrijwel niet zichtbaar maar wel lekkend onder druk.

Succes, Alex
#2
Service Manual
Hierboven de link naar het Service Manual van deze Senseo.
Hierin kan je vinden dat het dicht of open zijn van het deksel wordt gedetecteerd door een microswith (26) in de rechter onderkant van de dekselboden(waar de padhouder in ligt) en hoe deze te (de)monteren. Ik zou hem eerst even doormeten door iets in het betreffende vergrendel-gat te drukken en te kijken of hij in sluiting gaat.

Ook staan de reset- en instel-procedures voor dit type hierin, waarbij het belangrijk is dat je bij het vullen van de boiler het water door laat stromen tot de tank leeg is en de microprocessor dat signaal krijgt. Dan pas wordt de cyclus afgesloten en opgeslagen!

Succes, Alex
HD7853 automatic filling procedure.jpgdeksel switch HD7853.jpgHD7853 demonteren deksel schakelaar.jpg
#3
Reparatievragen / Re: Waterkokers
17 juli, 2024, 16:11:43
Andere defecten bij Waterkokers:
-) Aardlek in verwarmingselement (aardlekschakelaar vliegt er uit of vaak ook Ohms te meten) > soms is een element los verkrijgbaar, anders helaas.
-) Slecht / geen contact met voetplaat bij snoerloze waterkoker (doet het soms wel, soms niet) Ingebrande / geoxideerde of verbogen contacten > soms mechanisch of door reinigen/opschuren op te lossen.
-) Niet meer sluitende deksel (waterkoker slaat niet of veel te laat af doordat stoom niet bij bimetaal komt) > soms met wat knutselwerk of een nieuw veertje op te lossen.
-) Bij fancy waterkokers die de temperatuur weer geven of waarbij je het water net niet aan de kook brengt in de 'thee-stand' is soms de elektronica defect (voeding, temp-sensor, relais, etc. )vaak lastig te repareren en vaak ook 'ingegoten'
-) De waterkoker lekt, omdat een van de steunen waarmee het element tegen het water reservoir gedrukt wordt afgebroken is > soms mechanisch met wat creatief knutselwerk op te lossen.

NB. Voor de veiligheid wil je zeker weten dat de koker, na reparatie, afslaat als de minimum(!) hoeveelheid water kookt!
#4
Je kan beter een nieuw topic in Reparatievragen aanmaken in plaats van te reagerenn op een eerdere vraag, je vraag gaat over een ander type Siemens met een ander probleem. (Klusje voor de administrator)

Voor wat het waard is:

Apparaat laten afkoelen
Dit heeft meestal met de molen te maken, deze kan defect zijn waardoor ook de besturingsprint is opgeblazen(totaal los) of in het gunstige geval is de molen te warm geworden en is een beveiliging ingetreden(te zwaar lopen van de molen) of de koolborstels zijn op(meestal na 10.000 kopjes)en moeten vervangen worden
.

Bron: https://www.dereparatiewinkel.nl/siemens/
Mogelijk heb je wat aan deze video: https://www.youtube.com/watch?v=KTIGVD1X-hk
Je vertelt overigens niet waarom je het ventiel en het element hebt vervangen.
#5
Schwabe Kabel-Aardlekschakelaar 230V/16A 10mA IP66
Voorbeeld
Maar zoals reeds vermeld: de aardlekschakelaar van de locatie kan toch eerder of ook trippen, omdat die met samen de lekstromen van de andere groepen die er door beveiligd worden bij elkaar de 30mA lekstroom haalt. Ook de snelheid van afschakelen kan bepalend zijn.
#6
Ervan uitgaande dat de hoeveelheid gemalen koffie normaal is en de koffie in de kop normale sterkte heeft, wijzen
kletsnatte puks en koffiekleurig water in de opvangbak op een lek (boven-)in de zetgroep: Grote O-ring vuil/versleten, O-ringen in de uitloop versleten, barsten in de zetgroep, etc.
Mogelijk dat de volgende video je op weg helpt.

https://www.youtube.com/watch?v=IFVggqvOcIo&list=PLHNo1E1NcykxYaFeCT-fgdQsasBbA0Oj6&index=8
#7
Ik zie geen filmpje!
Zijn de 3 vergrendel-nokken in het deksel intact?
Siliconen afdichtring juist gemonteerd? (foto?)
Slang van driewegventiel naar deksel kan lek zijn (vaak op knikpunt van dekselscharnier)
#8
Zoek met EAN-code 8711962001944 .
Al in meerdere typen (NEE-)presso's gebruikt en ik heb ze daarna niet meer teruggezien.
(Als ik Nespresso's  in het RC zie doen ze het meestal niet, vandaar 'NEEpresso'😊)

Het precieze materiaal kan je bij de de fabrikant de Beer in Veenendaal navragen.
#9
Als er nog veel kalkgruis in de boiler zat kan dat in de nieuwe driewegklep terecht komen en deze weer open houden.

Driewegklep testen met een flinke injectiespuit (zonder naald) en een slangetje:

Bij geringe(!) druk op de boileraansluiting druppelt er water uit de zij-uitgang. (Nodig om het uitzettende het water van de opwarmende boiler een uitweg terug in de tank te geven zonder dat deze al naar de koffiepad gaat.)
Voer je de druk op (alsof de pomp werkt) dan moet de zij-uitgang naar het overloopje sluiten en komt het water uit de bovenuitloop naar de koffiepadruimte.

Zet je druk op de bovenaansluiting dan moet deze dicht blijven (dit is puur een éenrichtingsventiel dat alleen opengaat als de druk van uit boiler door de pomp oploopt en het moet voorkomen dat de koffie vanuit de padruimte terug de boiler in loopt als de pomp klaar is.)

Als de pomp goed is en de (juist gemonteerde) driewegklep ook, dan blijft de druk te laag en kan dat alleen verklaard worden door een lek in de verbindingen tussen pomp, boiler en driewegklep of in de boiler zelf, maar dat merk je snel genoeg.
#10
Bij ons in Breda gebeurt dat niet structureel onder de vlag van het Repair Café. Incidenteel wel met name voor eigen onderzoek en ter lering bij niet gelukte reparaties. Blijkt reparatie toch nog mogelijk dan wordt betrokkene ingelicht in wordt het bij voorkeur via een volgend Repair Café afgehandeld.

Als je het repareren in het Repair Café beschouwt als burenhulp/vriendendienst en je vraagt er geen vergoeding voor is je aansprakelijkheid beperkt (zie ook de, vanuit Repair Café Nederland/internationaal, voorgestelde huisregels) Je bent wel verantwoordelijk voor je handelen wat betreft grove nalatigheid. Je bent dus wel verantwoordelijk voor het kennen (en respecteren!) van je eigen (deskundigheids-)grenzen.
Dit geld ook voor het meenemen en thuis doen van reparaties, mits je daar geen vergoeding voor vraagt.
Als dit laatste dan gebeurt in het kader van en als verlengstuk van een Repair Café lijkt mij de verzekering ook van toepassing.
Het krijgen van fooien en ander "blijken van waardering of ondersteuning" verandert daar niets aan zolang deze vrijwillig(!) zijn.

Op het moment dat je in het Repair café of bij thuisreparaties een vergoeding vraagt begeef je je op glad ijs, want dan ga je een dienstverleningsovereenkomst aan met andere verantwoordelijkheden en juridische aansprakelijkheden, die mogelijk niet gedekt worden.

De meeste gemeentes kennen overigens ook een aansprakelijkheids- en/of schadeverzekering voor vrijwilligers in die gemeente.

Grijs gebied blijft nog steeds in hoeverre de aansprakelijkheid reikt voor (de kwaliteit en veiligheid van) donor onderdelen uit andere apparaten die in het Repair Café gebruikt worden. (Stokpaardje van de fabrikanten en dure professionele reparateurs.)
#11
Reparatievragen / Re: Koffiemachine Krups EA873
26 februari, 2024, 23:26:02
Wido, met 'rotorvaantje' bedoelde ik een soort kunststof schoepenrad dat onder de binnenste 'maalsteen' zit (daar waar de punt van de schroevendraaier naartoe wijst) en dat de gemalen koffie naar het gat in de maalhuisbodem (2e foto) duwt zodat het door de klontbreker (de draadjes op de 3e foto) in de zetgroep valt.
Het schoepenrad waarvan alle schoepen afgebroken waren, kan ik nu niet vinden/afbeelden. Is een keer uitgeleend voor 3-d printen maar dat werd niet sterk genoeg.

Jouw veertje ken ik niet en de uitgang van mijn maalgroep (EA7220 werd later EA8...)lijkt ook wat anders dan op jouw foto. Op de mijne kan ik geen partnummer vinden, alleen een stikker met testgegevens.

Op mijn printplaat (GSM-0 300 013) zitten veel minder componenten. 

Groet, Alex
#12
Reparatievragen / Re: Koffiemachine Krups EA873
26 februari, 2024, 15:16:08
Hallo Wido, ik volg je frustrerende reparatiezoektocht.

Ik heb hier al een tijd een eerder model van de EA8... serie staan, maar de stuurprint is helaas anders en dus geen donor voor jouw apparaat.

Mocht jouw eigenaar van reparatie afzien, dan ben ik wel geïnteresseerd in de maalgroep.
Die schijnt uitwisselbaar te zijn met mijn patiënt.
Het rotorvaantje dat onder de (metalen) maalstenen de gemalen koffie naar buiten moet persen naar de zetgroep is 'naar de vaantjes' en op geen enkele manier los te verkrijgen, en de eigenaar wilde niet meer in een complete zetgroep investeren.

Maar ga eerst voor succes bij jouw reparatie!

Alex van Doorn
#13
Reparatievragen / Re: Delonghi magnifica
28 januari, 2024, 17:27:48
Hier zit de schakelaar.
Je moet hem wel van de bovenkant benaderen, als de 'Bruhzylinder' ver genoeg wordt ingedrukt wordt hij geactiveerd.

Plaatje met dank aan Komtra.deesam 4000 b.jpg
#14
Reparatievragen / Re: Delonghi magnifica
27 januari, 2024, 16:22:33
In de vaste unit waartegen de zetgroep omhoog gedrukt wordt zit een schakelaar die aangeeft dat de stamper ervan voldoende ingedrukt is om het zetproces te beginnen. Als deze schakelaar stuk is of niet geactiveerd wordt door te weinig of te fijn gemalen koffie, dan wordt het zetproces afgebroken en gaat de zetgroep terug waarbij de nog droge koffie uitgeworpen wordt. Naar mijn herinnering krijg je dan ook de melding "bonen op".
Het indrukken van deze 'vaste' unit stamper bepaalt ook met een ventiel waar het water heen gaat: zetgroep (mits ingedrukt) of stoom/waterpijp.

Zet de hoeveelheid te malen koffie eens op maximaal.
#15
Reparatievragen / Re: Delonghi magnifica s
24 december, 2023, 21:11:06
Donor-apparaat met ander defect op Marktplaats zoeken.
#16
Reparatievragen / Re: Koffiemachine SAECO HD8911
10 december, 2023, 13:26:09
Citaat van: Bertrand op 06 december, 2023, 11:20:55Het probleem : de machine neemt geen water, je hoort de pomp draaien maar na twee pogingen gaat ze in alarm
Jouw "uitleg" was ook niet volledig want als een druk-opbouwende pomp zijn water niet kwijt valt geeft dat toch een specifiek in intensiteit afnemend geluid voordat de machine in alarm gaat omdat de flowsensor stil valt.
De kracht van het Repair Café zit in het aan de eigenaar zo veel mogelijk nuttige informatie ontfutselen (of op het forum aan de reparateur.)
In ieder geval leerzaam!
#17
Reparatievragen / Re: Koffiemachine SAECO HD8911
08 december, 2023, 09:39:45
Voordat je de machine en of pomp uit elkaar gaat halen kan je de pomp nog proberen te 'primen'.
Door het lang stilstaan en droogstaan van de pomp bouwt hij (als 'luchtpomp') onvoldoende vacuüm op om het eerste water aan te zuigen en moet je hem daarbij helpen.
Dit kan door bijvoorbeeld tijdens het pompen (de procedure van 5.2.1) de tank te verwijderen een met een spuit met een rubber verloopje onder druk wat water in de aanvoer te spuiten (ik gebruik hier een grote injectiespuit (50cc) zonder naald voor. Mogelijk moet je het bij dit type van boven af door de tank heen doen omdat hij weigert te pompen zonder (gevulde) tank.
Tijdens het pompen het eerste water naar de pomp aanzuigen door aan het stoompijpje te zuigen (met dezelfde spuit met een slangetje als verloop) zou ook een optie kunnen zijn, maar daar heb ik geen ervaring mee.
Vaak werkt de pomp na deze procedure weer omdat de O-ringen erin nat(!) weer weer voldoende afsluiten om het vacuüm op te bouwen.
#18
De echte opportunisten die met (als 'defect' door de kringloop verkochte spullen, niet eigen spullen, of te zeer vervuilde spullen komen of overduidelijk op het woord 'Gratis' afkomen zetten wij meestal eerst zelf aan het werk (samen repareren!) door ze het apparaat schoon te laten maken of het zelf te demonteren of onder begeleiding zelf de fietsband te laten plakken. Als we 'onderdeels-kosten' verwachten, geven wij dat aan en als dat een probleem is beginnen we er niet aan op stoppen wij met repareren.
Onze huisregels geven de ruimte reparaties te weigeren, zelfs zonder opgaaf van reden, maar bij deze mensen leggen we die redenen, zeker als het 'recidivisten' zijn, uitdrukkelijk wel uit'.
Slechts twee maal is het tot nu toe nodig geweest om als coördinator iemand separaat de doelstellingen van het Repair café nog eens uit te leggen en aan te geven dat betrokkene niet welkom is en niet geholpen zal worden als die doelstellingen niet gerespecteerd worden.
(Sommige reparateurs mensen hebben moeite 'nee' te verkopen en geven pas er naar gevraagd bij de nabespreking aan dat ze moeite met bepaalde bezoekers hebben waarbij de coördinator deze mensen bij een volgend bezoek terzijde neemt).
Realiseer je wel dat sommige mensen slechts van het Repair Café horen 'dat je er gratis spullen kan laten repareren'.
Het is daarom belangrijk dat er bij de ontvangst iets van de achtergrond en doelstellingen van het Repair Café uitgelegd wordt.
Leidend voor ons is dat wij het leuk (blijven) vinden om te doen.
Succes, Alex
#19
Citaat van: prismaster op 03 februari, 2023, 19:13:11Veertje van een paar euro is kennelijk niet interessant voor Krups.
En blijkbaar ook niet meer voor primaster! Reageren is er niet bij.
#20
Met bevochtigen, strijklicht en onder veel hoeken opnames maken ben ik er toch uit!
Ik kom op de ACS108-6SN van STMicroelectonics.
Bert je zat er niet ver naast, maar ik ga toch voor het origineel in de hoop dat er verder niets stuk is.