Melitta E950-103 Caffei Solo espressomachine

Gestart door ddenhamer, 23 januari, 2024, 11:26:19

Vorige topic - Volgende topic

ddenhamer

Beste mensen,

Ik had gisteren het bovengenoemde espressomachine onderhanden met een gebrek dat ik lang geleden eerder aan de hand had: de zetgroep was niet meer uit de vergrendelde stand te krijgen. De bezoeker wist niet hoe dat zo gekomen was.
Uiteindelijk heb ik die met geweld verwijderd, uiteraard nadat ik de bezoeker erop gewezen had dat het apparaat er mogelijk niet op vooruit zou gaan.
Een nieuwe zetgroep vond ik naderhand in Engeland, waar ze er 100 pond voor wilden hebben ...

Zijn er hier mensen die een vergelijkbare ervaring en de oplossing hebben?
Vergelijkbare modellen zijn er van verschillende merken en typenummers.

Dirk

Henk 2 leerdam


ddenhamer

Dag Henk,


Dat is inderdaad het model waar ik het over had.
Inmiddels heb ik geleerd dat er verschillende modellen zetgroepen zijn.
In mijn geval was het deze:

(ca Eu 120,00)

Advies van Melitta was om de zetgroep eruit te halen en daarna gelijktijdig de knoppen voor 1 en 2 kopjes in gedrukt te houden en ja de machine reset zich zelf zonder de zetgroep.

Het apparaat blijkt ge-reset te kunnen worden; daar herinnerde ik me nog iets van, maar het is niet door hem helemaal uit en daarna weer in te schakelen, wat ik geprobeerd heb.
Maar [ik citeer Melitta zelf, afbeeldingen zijn niet meegekomen]
Controleert u a.u.b. het volgende bij de zetgroep van uw toestel:
position_hub
Staat het puntje tegenover het pijltje?
Als dat het geval is, dan is de zetgroep niet vergrendeld en kunt u met kracht de zetgroep uit het toestel halen. Neem de hendel vast, daar waar hij is vastgeschroefd aan de zetgroep. Maakt u daarbij een "scheppende" beweging, u drukt de zetgroep omlaag en trekt deze naar u toe. Nadat u de zetgroep uit het toestel heeft kunnen halen, dient u deze goed af te spoelen om alle koffieresten te verwijderen. Voordat u de zetgroep terugplaatst, kunt u de aandrijfas resetten om er zeker van te zijn dat deze in de juiste positie staat. U doet dit als volgt: drukt u tegelijk op de toets voor cid:image005.jpg@01D3F670.3499A190 en blijft u deze ingedrukt houden. De aandrijfas gaat dan draaien. U laat pas los als het geluid gestopt is. Daarna kunt u de zetgroep terugplaatsen.
Als het puntje niet tegenover het pijltje staat, probeert u dan de hendel weer naar beneden te draaien.
Als dat is gelukt, zet u het toestel weer aan. Bij het opwarmen draait de as in de zetgroep en moet het puntje uiteindelijk tegenover het pijltje komen te staan. Het toestel is dan klaar voor gebruik (aan/uit symbool en boontjes op het display).
Lukt het niet om de hendel naar beneden te draaien, terwijl het puntje niet tegenover het pijltje staat, dan is het iets lastiger om het probleem op te lossen.
Duwt u de zetgroep goed naar binnen, als de as gaat draaien, nadat u het toestel heeft aangezet. De beste plek is links onder, bij de 90º hoek.
Indien dit niet lukt, dan kunt u proberen om door middel van een grote 'platte' schroevendraaier, die u als hefboom onder de zetgroep gebruikt, de zetgroep los te maken.
Plaats de 'kop' van de schroevendraaier net onder de zetgroep en lift deze een klein beetje op terwijl u de hendel naar boven draait en de groep er uit 'zachtjes' uittrekt.
[einde citaat]

Een andere reactie noemde
Hij zit ongetwijfeld ergens geblokkeerd. De functie van die hendel is overigens om de zetgroep vast te zetten. Als het niet lukt hem los te krijgen zou je kunnen de hendel eraf te schroeven en dan het "rolletje" met het veertje handmatig naar voren te trekken in de hoop dat de zetgroep daarmee ook los komt.
Wat minder rigoureus maar wellicht ook het overwegen waard is het om de knop aan/uit samen met de my coffee toets in te drukken; dat staat ook in de gebruiksaanwijzing om de zetgroep te kalibreren, maar drukt ook de zetgroep wat naar buiten; dat moet je dan wel even met z'n tweeën doen, een persoon die de aan/uit en "my coffee" toets tegelijk indrukt en een 2-e die als je dat doet aan de zetgroep morrelt, met de hendel in een stand zover als het kan met de "klok mee".


Nog een andere reactie:
Advies van Melitta was om de zetgroep eruit te halen en daarna gelijktijdig de knoppen voor 1 en 2 kopjes in gedrukt te houden en ja de machine reset zich zelf zonder de zetgroep.

Dirk


Henk 2 leerdam

Dag Dirk,

Hartelijk dank voor je goed gedocumenteerde verslag.
Heel waardevol voor toekomstige vast lopers bij Melitta toestellen.

Zo te zien heb je alleen per e-mail gegevens van Melitta ontvangen.
Voor het ontbreken van de afbeeldingen vind je wellicht hier de oplossing:
https://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/all/how-do-i-view-a-cid-link/1ac5d42a-fd7b-467c-a87a-d60d6b23173f

Het zou handig zijn als Melitta de oplossing op haar website vindbaar maakt.
Voor Philips en Saeco toestellen vond ik oplossingen voor dergelijke problemen onder andere op de site van Coolblue.
https://www.philips.nl/c-t/XC000004215/ik-kan-de-zetgroep-niet-uit-mijn-philips-espressoapparaat-verwijderen
https://www.coolblue.nl/advies/zetgroep-saeco-terugplaatsen.html

Mocht je toch nog URL's hebben dan houd ik me aanbevolen.
Die spaar ik namelijk in een eenvoudig tekst bestandje.

Henk2 LeerdamPiet van Dorssen

Probeer ook eens de site van Komtra.de. Daar staan reparatie handleidingen en een forum per merk koffiemachine.
Kan heel behulpzaam zijn.