Kan je lange wachttijden voor elektro voorkomen door triagepost?

Gestart door Repair Café Pelt - Lucca, 09 februari, 2023, 12:08:05

Vorige topic - Volgende topic

Repair Café Pelt - Lucca

Dag Repair Cafés in België en Nederland.

De laatste edities van ons Repair Café in Pelt trokken redelijk wat volk, waar we blij mee zijn. Dit brengt jammer genoeg ook een paar moeilijkheden met zich mee.

Proleem
Elektro-zaken die de bezoekers aanbieden vergen vaak redelijk wat reparatietijd. Hierdoor wordt de wachtrij van elektro namelijk erg lang, ook al heb je genoeg herstellers. Nu gebeurt het soms dat een bezoeker die al eventjes aan het wachten is eindelijk aan de beurt komt, en de hersteller dan direct doorheeft dat het goed niet te maken is. Het is dan onherstebaar / van te lage kwaliteit - of - het zal té lang zal duren om het goed te repareren, dus wordt er advies gegeven.

Graag willen we de bezoekerservaring voor elke categorie aangenaam houden. We zoeken dan ook graag naar een oplossing.

Oplossing
Momenteel denken we aan een triagewerking van elektrotoestellen. Bezoekers met elektrotoestellen passeren eerst langs een tafel waar een vrijwilliger met kennis van zaken oordeelt of het product geschikt is. Vervolgens kunnen we de bezoeker al meegeven of het de moeite waard is om de wachtrij uit te zitten.

Wat vinden jullie van dit idee? Ervaren jullie repair cafés dit ook? Werken jullie al met een soortgelijke oplossing?
 
Ik ben benieuwd naar jullie antwoord,

Lucca,
Communicatiemedewerker Pelt


ddenhamer

Dag Lucca,

De werkwijze die u beschrijft is een van de mogelijke.

Als het gaat om het voorkOmen van mogelijk zinloze wachttijd/'verwachtingsmanagement':
Een andere werkwijze, die sommige van 'mijn' RepairCafes hanteren, is die van een tweesporen-systeem: een online-reserveringssysteem naast binnenlopers. Klanten kunnen op het internet hun beoogde reparatie aanmelden met, indien mogelijk, vermelding van het merk en typenummer en een beschrijving van het gebrek (bij voorkeur specifieker dan "hij doet het niet" ;-)).
https://repaircafe-utrecht.nl/event/repair-cafe-utrecht-oost-10/
Zo kunnen repairders indien gewenst zich voorbereiden: hoe te demonteren, zoeken op veel voorkomende gebreken en dergelijke.
Bovendien kunnen bezoekers kiezen uit een aantal tijdvakken, zodat niet iedereen bij de start komt, dat scheelt ook drukte bij het inschrijven.
We vragen iedereen bij de inschrijving of ze gereserveerd hebben. Zo niet, dan vertellen we dat het kan lijken alsof ze rechts worden ingehaald, maar dat dat gebeurt door mensen die gereserveerd hebben en tegen het einde van de middag zeggen we tegen binnenlopers dat het mogelijk is dat ze niet meer aan de beurt komen.

Ik hoop u hiermee voldoende te hebben ingelicht.

Dirk

Bert

Wij zijn maar een klein Repaircafe met 2 vrijwilligers,

Als er iemand binnenkomt wordt hij of zij welkom geheten en wordt er gevraagd naar het probleem.
Als dit bijv. een DVD speler is dan stellen we ook dat buiten het reinigen van de lens er voor ons weinig mogelijkheden zijn, omdat we geen service documentatie hebben en dat we daarvoor niet de vereiste dure meetapparatuur en de vereiste kennis in huis hebben.
Dus dat de kans klein is dat we het op kunnen lossen.

Wel zou het heel nuttig kunnen zijn dat je van te voren weet wat er aangeboden wordt.
Zodat je wat voorwerk zou kunnen doen.
Een voorrang systeem is dodelijk voor de stemming in het Repaircafe.
Dus niet doen. Daar komt alleen gedram van.

De stichting die ons faciliteert wilde ook dat we een heel administratief systeem op gingen zetten met allerlei gegevens van reparatietijden. Hoeveel geslaagde reparaties en hoeveel afkeur enz.
Ik lees ook dat er in bepaalde Repaircafe's hele stromen van intekenen, contracten over aansprakelijkheid moeten worden gevolgd en ondertekend.
In een Repaircafe lever je gewoon vriendendiensten aan mensen die je (nog) niet eens kent, maar natuurlijk kan dat wel komen.
Dus de wettelijke aansprakelijkheid geldt hier niet eens.
Lees ook maar eens de doelstelling van het Repaircafe door, dat is samen repareren in een sociale omgeving.
Daar past een een bedrijfsmatige opzet met allerlei geneuzel helemaal niet bij.

Want ook ik als reparateur wil plezier hebben aan het repareren  en me niet ophouden met allerlei zaken, die niets met repareren te maken hebben.

Ik heb de stichting dit duidelijk aangegeven, dat als ze nog een keer aandringen op allerlei rapportages, dat ik mijn spullen pak en niet meer terug kom.

En als de bezoekers dit niet willen, dan zijn er natuurlijk altijd nog professionals die dit voor hen kunnen doen (als deze dat al willen)
Groetjes,


Bert

Repair Café Pelt - Lucca


Dankjewel voor je reactie Dirk,

Ik stel je werkwijze zeker voor aan onze coördinator.
Al zijn we voorzichtig met het introduceren van te veel 'digitale drempels'.
Ons publiek bestaat namelijk grotendeels uit ouderen.

Groetjes,
Lucca