Re: "Echt" elektrisch schema

Gestart door MuzenJaap, 14 oktober, 2014, 17:26:56

Vorige topic - Volgende topic

MuzenJaap

Ik ben er ook naar op zoek (voor de RC's in Almere)
Stuurt de triac nu de boiler aan ? Maar hoe wordt dan de pomp aangestuurd? :-\
Binnenkort maar eens een paar oude Senseo's op de kop tikken en daan gaan slopen en meten ....... 8)

Nonsens

Dat "echte" schema probeer ik al jaren te vinden. Zonder succes.
Dus je zult e.e.a. via "reverse engineering" moeten uitzoeken.

De pomp wordt aangestuurd via een tweede triac die op de rpintplaat zit.
Heel klein, maar het is ook maar een heel klein pompje.

PvdZ

Een compleet schema van een Senseo is inderdaad moeilijk te vinden.
V.w.b. de vraag:
De Triac Q1 (BT139 op de koelplaat) stuurt de boilerverwarming aan.
De Triac Q2 stuurt de pomp aan. Deze Triac is afhankelijk van het model te vinden aan de onderkant van de print in SMD uitvoering of aan de bovenkant van de print als het een discreet component uitvoering betreft.
De Q2 is maar klein omdat deze alleen het relatieve lage vermogen van de pomp hoeft te schakelen.
Zorg er wel voor dat altijd de stekker uit het stopcontact is gehaald. Er zit geen scheidingstransformator in een Senseo dus ook al staat het toestel uit dan staat er 230V op de print en andere elektronica componenten.

Mogelijk geeft bijgevoegde PDF iets meer inzicht.
Succes.

Michiel

Wellicht kunnen jullie iets met de Service manuals van Philips: http://www.onderdelensenseo.nl/?page=gebruiksaanwijzingen .
Er zijn beknopte schemaatjes in opgenomen. Ook handig voor de totale reparatieprocedures.

Repiet

 Hier heb ik een voorlopig schema van een groot gedeelte van de printplaat,
De 1 of 2 IC,s zin niet traceerbaar.  Leg het schema naast de meest voorkomende tekeningen dan kan je er wel uit komen
Succes

pavoordf

Hoi Repiet

ik heb je schema wat opgepoetst, zie bijlage. Foutanalyse betekent voor mij eerst begrijpen hoe een schakeling werkt en daarna via meting erachter komen wat er afwijkt. Daar helpt zo'n schema bij. Ik mis alleen een paar dingen
Waar zit de mains aangesloten. Ik vermoed tussen bruin en blauw?!
Verder zitten er volgens mij twee triacs in een Senseo. Is het halfronde symbool in jouw schema, de AND in mijn schema soms de tweede triac?
Ook zou de pinning van de controller handig zijn

Frans
Eindhoven - Blixembosch

Repiet

Prima gedaan.  Ter aanvulling Vanaf de steker gaat de bruine draad naar de pomp .Vandaar  bruin door naar de printplaat .Vanaf dezelfde aansluiting een rode draad naar de boiler.  De 3 weerstanden van 220k zijn zeer vermoedelijk voor de klokpuls. want na onderbrekeing was er geen knipperende led meer. Alle weerstanden zijn smd, behalve die van 100 Ohm 2W.
Het Hallelement heeft 3 aansluitingen . Zie mijn item over Hall element. Er zijn ook senseo,s met 2 aansluitingen maar dat is bijna zeker een reedrelais.
De temperatuursensor is een NTC  ong 15K bij kamertemperatuur

De 3 schakelaars zijn de drukknoppen.  Het klassieke symbool van de And is inderdaad de Triac voor de pomp.

Ga zo voort en we krijgen een compleet beeld van de machine. Ik lees het wel

pavoordf

Repiet

bijgaand een update van het schema. Eigenlijk stelt de schakeling niet zoveel voor  :), als dat inderdaad alles is wat er op het printje zit. Ik heb hier een printje van de eerste generatie liggen met een controller van het type CPU-C712-B5 (DIL18) verder zitten er naast de BT139 nog 3 componenten op in een TO-92 behuizing. Totaal aantal componenten aanmerkelijk meer dan in het door jou afgeleide schema (van een vermoedelijk nieuwere generatie).

Zelf verwacht ik niet dat de 220k weerstanden iets met de clock te maken hebben. Hiermee hangen twee ingangen van de controller aan een afgeleide van de mains. Mogelijk dat dit wordt gebruikt als nuldoorgangsdetector, waarvan een trigger wordt afgeleid om de triacs op het juiste moment af te vuren.  Knipperen van de LED kan gedaan worden door een aantal nuldoorgangen te tellen. Op Wikipedia las ik dat PIC controllers een ingebouwde clock hebben.

Frans

RC Wageningen

 voor electronicaspeciallisten en ICT specialistende meest gebruikte eprom die door philips  senseo gebruikt wordt is het type  PIC16F690
Het is door Philips tijdens productie onleesbaar gemaakt.


de database van deze eprom kunt u vinden op     http://ww1.microchip.com/downloads/en/DeviceDoc/40001262F.pdfGroeten Simon

Peter Bleek

Ook ik ben steeds op zoek naar Senseo schakelingen en gisteren 28 febr. 2019 kwam dit schema op de site  circuitsonline.net tevoorschijn. https://www.circuitsonline.net/forum/file/39912
De verhandeling op die pagina is interessant gaat over de 7810, alleen is het een ander IC, nl. de Holtek HT46R47. https://www.circuitsonline.net/forum/view/144310
Doe er je voordeel mee!