Reparatie handleiding Senseo V4.2 - 8 april 2020 (NL)

Gestart door PvdZ, 06 januari, 2015, 14:42:26

Vorige topic - Volgende topic

PvdZ

Reparatie handleiding Senseo V4.2 – 8 april 2020 (NL)
Beste Repair Café reparateurs en andere geïnteresseerden.
Na een periode waarin weer veel ervaring en inzicht is opgedaan m.b.t. reparatie van Senseo's was het weer eens tijd de handleiding hierop aan te passen. Tevens zijn een tweetal Senseo modellen aan het document toegevoegd en niet te vergeten het nieuwe RC-logo.
Gebruik de link onder aan dit artikel om het document te downloaden. Wij vernemen graag jullie reactie op dit "Repair Café / Senseo" forum. Deze handleiding, in PDF formaat, bevat 64 pagina's en is uitsluitend bedoeld voor niet commercieel gebruik. Het document en zijn inhoud blijven eigendom van de auteur(s).
De opzet en het doel van het document op dit forum is: "Dóór RC reparateurs vóór 'RC reparateurs" zodat de RC reparateurs veilig, met plezier en vertrouwen hun plaatselijke RC werkzaamheden kunnen uitvoeren.
De handleiding uitprinten is natuurlijk mogelijk. Overweeg deze handleiding dan dubbelzijdig te printen in "boekje" formaat. Het resultaat is dan een boekwerkje in handzaam A5 formaat.
Scheelt ook nog eens in de hoeveelheid papier en verbruik van inkt of toner.
Succes en veel plezier bij het bestuderen en gebruik van deze "Reparatie handleiding Senseo V4.2 (NL)".
Dank aan allen die aan het tot stand komen van dit document hebben meegewerkt.

Met vriendelijke groet,  Piet van der Zanden, 8 april 2020.

Eerdere versies:
Reparatie handleiding Senseo V4.0
6 januari 2015 (herschrijven V3.0 => V4.0)
Een team van enthousiaste Senseo-specialisten heeft het "conceptdocument" kritisch bestudeerd en beoordeeld. De basis voor deze nieuwe versie was de versie 3.0 van 14 januari 2014 die verzorgd is door Bob van Dongen en Simon Brattinga en hun team.

Reparatie handleiding Senseo V4.1 (> 22.000 downloads)
16 september 2015 (update V4.0 => V4.1)

====================================

Senseo Workshop PowerPoint presentatie V4.2 – 8 april 2020
Als aanvulling op de Reparatie handleiding Senseo V4.2 is de PowerPoint presentatie ook aangepast om daarmee een plaatselijk Repair Café te ondersteunen wanneer zij, door een Senseo workshop te organiseren, de kennis met mede-reparateurs willen uitbreiden en delen. De presentatie is gebaseerd op de hiervoor aangegeven "Reparatie handleiding Senseo V4.2". Onder aan dit bericht is de presentatie in PDF-vorm te downloaden om een eerste indruk te krijgen. De PowerPoint (PPTX) versie kan worden aangevraagd door een plaatselijke Repair Café.
Stuur mij een PB (Persoonlijk Bericht) vanuit dit forum item met daarin aangegeven : (Click op "PvdZ" boven aan dit bericht)
-  Repair Café plaats en naam.
-  E-mail van de aanvrager.
-  Naam van de aanvrager.
-  Telefoonnummer (optioneel)
Let op:  Voor het versturen van een PB is het noodzakelijk om op dit forum in te loggen.

Succes en veel plezier bij het gebruik van deze "Repair Cafe Senseo Workshop V4.2 – 8 april 2020" presentatie.

Met vriendelijke groet,  Piet van der Zanden, 8 april 2020.

==> Download files staan hieronder !! <==

Nonsens

Proficiat mensen. Heb het helemaal gelezen: mooi stukje werk!

Niet als kritiek, maar mogelijk interessant voor in een volgende versie:

3.4 padhouders:
Bij de meest rechtse op de foto's (HD7850/7860) zou vermeld kunnen worden dat dit type ook past in de HD7825-serie (de Viva)

5.3.2 openen van apparaten
Als kop staat er HD7820; afgebeeld en beschreven worden echter de 7825-serie (Viva)
De HD7820 ("new generation") heeft een andere behuizing. Er zit o.a. een schroefje in de uitlooptuit.
De HD7820 is echter maar kort geproduceerd, en zal dus niet zo veel voorkomen.JeeDee

Bedankt voor de uitgebreide handleiding. Daar heeft weer en boel werk in gezeten. Complimenten daarvoor.

Opmerking: De driewegklep kan het beste bij onderdelensenseo.nl gekocht worden. Deze wordt geleverd met slangetjes, waarvan er 1 als pakking dienst kan doen om de klep (bijvoorbeeld bij de HD7810) in het gat van de boiler te kunnen steken. Europarts levert die niet en dan kun je de klep alleen met 2 componentenlijm vast zetten. Ik zou Europarts voor dit onderdeel dan ook uit het lijstje verwijderen.

RC Wageningen

reactie op het bericht van JeeDee

Het drieweg ventiel orgineel Phiilips onder codenummer 422225950851 is gewoon en ruim voldoende op voorraad bij Europart te bestellen onder bestelnummer van Eurropart 92742720
of af te halen in de winkel,Bij het afhalen bespaart men de verzendkosten. zie de website

Dat het artikel niet verkrijgbaar is geheel onjuist, had er zojuist 5 besteld en bericht ontvangen dat ik het artikel kon afhalen in de winkel

nognietweg

Super bedankt voor de handleiding.
Vooral het voor de eerste keer openmaken van een apparaat, zonder wat af te breken, valt anders tegen.

Ik heb m.b.v. de handleiding de condensator in een HD7810 vervangen.

Echter bleken stappen 5 tm 7 op pagina 25 geheel overbodig.
Met een flexibele schroevendraaier was het geen probleem om de torxen van stap 8 te bereiken, die de bodemplaat vasthouden.

De demontage van de boiler is dus in het geheel niet nodig.
Ook snapte ik de opmerking niet dat de kans groot was, dat je de driewegsklep bij demontage van de achterwand, zou vernielen.
Want na demontage van het overlooptuitje (stap 2), die in de achterwand vastgeklikt zit, zit de aanvoerleiding die dan blijft zitten, geheel vrij.

En het overlooptuitje was eenvoudig te verwijderen door de achterwand aan de bovenkant iets na voren te trekken, en met een grote spanningszoeker schroevendraaier (van boven) achter de achterwand, het bovenste weerhaakje van het tuitje in te drukken. Hierdoor kan eenvoudig het tuitje uitgenomen worden door deze dan voorover te kantelen, voorover gekanteld naar boven te halen, om vervolgens achterover te kantelen en naar buiten te trekken.

De condensator bleek uiteindelijk bij mij nog maar een waarde van 110nF te hebben i.p.v. de oorspronkelijke 470nF.

Deze is vervangen door een Wima 330nF MKP X2 condensator en vervolgens werkte het apparaat weer perfect (waar deze voorheen iedere keer halverwege een kopje koffie uitging).

kruijs

12 Bijlage II vermeld 0,33μF (680nF) (voor o.a. HD 7870)
Die 680nF moet natuurlijk 330nF zijn.
Foutje kan gebeuren

LittleBit

Wat een handig stukje werk, klasse !!

Wel nog een vraagje:
De reparatiehandleiding is eigenlijk gemaakt rondom de Senseo HD78xx-serie.
Inmiddels hebben we een HD65xx-serie in de winkels.
Is het apparaat intern nog identiek ?

PvdZ

LittleBit
Het zijn inderdaad nagenoeg gelijke apparaten v.w.b. de opbouw en werking als de HD7800 series. Buiten de omnummering van Philips hebben sommige modellen extra functionaliteit zoals b.v. "Intensity Select" gekregen waarbij door twee keer op de betreffende zetknop te drukken de hoeveelheid koffie en daarmee dus ook de sterkte geselecteerd kan worden.
Dus voor de meest voorkomende problemen kan de bestaande handleiding je zeker verder helpen.
Veel plezier met het gebruik van de Handleiding.
Met vriendelijke groet.  PvdZ

René Wissels

We zijn actief in de RepairCafé's van Hasselt, België.
Jullie hebben een enorm en zeer praktisch werk gepresteerd! Duizendmaal dank.
Een collega-hersteller maakte de volgende aanvulling:
en opmerking wil ik wel maken dat de Senseo pompen worden aangestuurd met een halve sinus door de triac. Met een hele sinus pompt de pomp nagenoeg niet, maakt dan geen druk genoeg, dat heb ik al gemeten met de scoop.

Bij stoomstrijkijzers is dat ook zo, er zijn 2 mogelijkheden hoe het gedaan word, 1 een thyristor sturing (altijd halve sinus) 2 triac sturing met halve aansturing of bij volle aansturing en dan zit in de pomp een serie diode met de spoel.


PvdZ

Beste René.

Allereerst goed te vernemen dat de handleiding ook in België goed ontvangen is.

Het is inderdaad zo dat de spoel van de pomp gedurende een halve periode aangestuurd wordt. Wanneer de spoel bekrachtigd wordt zal de plunjer tegen de veerdruk in worden bewogen en wordt de veer gespannen en wordt via een klepje water ingelaten. In de daarop volgende halve periode van niet bekrachtigen zal de veer de plunjer weer terugduwen waardoor het water via een klepje richting boiler gedrukt wordt. Dit herhaald zich dus 50 keer per seconde (50Hz).  (zie ook hoofdstuk 3.9 / pagina 17 van de handleiding)

Op het scoopbeeld is te zien dat er gedurende een halve periode spanning op de spoel aanwezig is. De aansturing voor de pomp is wel een TRIAC waarbij deze maar gedurende een halve periode KAN geleiden.
Dit is niet het gevolg van aansturing gedurende een halve periode maar inderdaad doordat er in serie met de spoel een diode is opgenomen. Hierdoor kan er maar in een richting stroom door de spoel en zal doordat er geen gesloten stroomkring in de andere richting is de TRIAC in de andere richting niet in geleiding komen.

In het merendeel van de pompen van de latere modellen Senseo's is in het rode spoelhuis van de pomp een serie diode opgenomen.  Het diode symbool staat dan naast de aansluitingen.
De eerste modellen hebben echter niet allemaal een pomp met ingebouwde diode maar dan is deze in de logica-print opgenomen.

In de Reparatie Handleiding wijs ik er op dat rekening moet worden gehouden met deze interne diode bij het doormeten van deze pompen.

De spoel meten van een dergelijke pomp dien te gebeuren in de z.g. Diode-stand van de universeel meter.  Hierbij wordt een hogere meetspanning gebruikt waardoor de diode in geleiding komt en zo de spoel gemeten kan worden. Een meetwaarde in de diode-stand van ca. 0,7V in een richting geeft aan de spanningsval over de interne diode de te verwachten 0,7V doorlaat spanning bedraagt en dat de spoel dus heel is. In de andere richting zal de meetwaarde oneindig zijn.
Zie ook:  Reparatie Handleiding Sense  hoofdstuk 6.3  en  12 Bijlage II 

Veel succes met jullie Senseo reparaties.

Met vriendelijke groet.  PvdZ.

Bert

Citaat van: René Wissels op 18 oktober, 2021, 18:36:38

Een collega-hersteller maakte de volgende aanvulling:
en opmerking wil ik wel maken dat de Senseo pompen worden aangestuurd met een halve sinus door de triac. Met een hele sinus pompt de pomp nagenoeg niet, maakt dan geen druk genoeg, dat heb ik al gemeten met de scoop.

Ik denk meer dat dit een noodgreep is geweest omdat de mechanische traagheid van de pomp niet in resonantie was te krijgen met de 50 Hz.

Want als dit een halve sinus had moeten zijn, had men wel thyristoren geplaatst. Dan had die diode ook niet nodig geweest.
Dus gewoon empirisch het probleem opgelost  ;)

Groetjes,


Bert

Henk 2 leerdam

magneetvlotter en Hall sensor conflict

Een Senseo HD 7860 werd aangeboden met een snel knipperende Led in de schakelaar.
Magneet bleek vast te zitten in waterreservoir.
Vervangend tankje lost niets op!

Nader onderzoek wijst uit :
- dat de Hallsensor nog wel op zijn plaats zit, overigens op een printje dat in de hoogte nog heel veel   ruimte heeft.
- dat de magneet in dit vervangende waterreservoir zich over een groter traject kan verplaatsen.
- dat het met een breipen naar beneden duwen van de magneetvlotter het knipperen opheft.

Uit nader observatie van het oude waterreservoir blijkt dat de magneetvlotter stop op twee verschillende niveaus kan worden geplaatst. Zie bijgaande foto 6314
Bij de rode pijl de plek waar de stop heeft gezeten en bij de groene pijl indien een groter traject is gewenst (bij andere Hall sensor?). En dat komt overeen met het peil dat in het nieuwe waterreservoir wordt bereikt, doch dan is de magneet de Hallsensor al te ver voorbij.

Dit kan in het nieuwe waterreservoir met een kunstgreep opgelost worden:
Een stukje slang van 12 mm lengte en doorsnede van 8 mm in de lengte opensnijden en dit met een lang pincet onder de stopper aanbrengen.Zie foto 6311.IMG_6311.png

Henk2 leerdamIMG_6314.pnglex.van.der.valk

Defecte boiler die toch 33 Ohm meet (Staat niet in handleiding 4.2)

Afgelopen Repaircafé had ik een Senseo met als klacht "kortsluiting". Boiler was 33 Ohm, goed dus zou je denken. Preventief condensator vervangen. Vervolgens getest met "De lamp" en daarna met de vermogensmeter. Alles leek goed.
Na verdere montage een eindtest gedaan: "stop" er uit (kortsluiting of aardlek)! Dat geeft bij onze gastheer altijd de nodige consternatie.

Na enig nadenken de boiler nog een keer nagemeten. Het element is nog steeds 33 Ohm. Goed dus. Maar de weerstand tussen de de aansluiting van het verwarmingselement en de aardaansluiting is 22 kilo Ohm. Het blijkt dat dit bij een andere boiler ongeveer 2 Mega Ohm is, 100 keer meer dus. Met het vervangen van de boiler was deze Senseo (type HD 7820-serie) gerepareerd.

Dit staat niet in de handleiding 4.2. Mijn voorstel is om in een volgende versie ook deze meetwaarde naar aarde op te nemen.
Hoofdstukken:
6.2.1 Controleer de boiler,
7.1 Vooronderzoek punt 3 "is de zekering in de meterkast uitgeslagen of schakelde de aardlek uit", 7.4.1 Controleer de boiler   
12 Bijlage II "Meetwaarden" Boiler element

Overigens: Ik vind de handleiding echt geweldig, ik kijk er regelmatig in. Dank voor de vele moeite die hier in is gestoken!

Groeten,
Lex van der Valk
Repaircafé VughtBert

Ik ben het met je eens dat de eigenaar al vooraf doorgevraagd moet worden of er sprake van een kortsluiting, danwel een aardsluiting is.

Maar wel vreemd dat de gastheer hier geen uitsluiting over kan geven.

Want met het uitschakelen van de aardlek gaan er veel meer aansluitingen "plat" dan met een groepsautomaat.

Natuurlijk kun je met een multimeter een element nameten op weerstand.
Maar een aardsluiting meten kan juist niet met de multimeter.
Want daarvoor is de meetspanning van de multimeter die ergens tussen de 1,5 en 9 volt is veel te laag.
Dit moet gebeuren met een megger die minimaal 250 v meetspanning levert.
Met een megger moet er minimaal 1 Mohm weerstand zijn

Ik zou wel eens willen weten hoeveel Repaircafe's standaard een megger in huis hebben?

Wij hebben zoiets in ieder geval niet en ik denk met mij vele reparateurs ook niet.
Groetjes,


Bert