Repair Café

Repair Café => Zo doe je dat => Topic gestart door: Roland op 11 augustus, 2020, 09:39:01

Titel: Foto's reparatie USB/lader poort Huawei tablet
Bericht door: Roland op 11 augustus, 2020, 09:39:01
Hallo,

Na een val bleek de USB poort geen goed contact meer te maken. Foto's en tekst alhier: https://photos.app.goo.gl/hQCNWdSGRtdwVAg57

Groetjes, Roland.
Titel: Re: Foto's reparatie USB/lader poort Huawei tablet
Bericht door: Bert op 12 augustus, 2020, 20:15:34
Ik ben er intussen wel achter, dat het solderen van SMD componenten, waar ook de USB poort toe behoort, een andere techniek van solderen vraagt.
Omdat de boutpunt relatief groot is t.o.v. de te solderen puntjes, is hiervoor de sleeptechniek uitstekend geschikt.
Het object moet ruim ingesmeerd zijn met een goede flux en het soldeer moet al op de bout zitten, hierdoor kun je snel langs de contacten gaan, waardoor de hitteoverdracht naar de component minimaal is.

 Soldeerflux Mechanic type MCN-UV80  bestellen (https://www.maakmijnwitgoed.nl/accessoires/83-fluxpasta-50gr.html)
Dit alles, in tegenstelling tot het werken met harskern soldeer, waar eerst de kern moest smelten, om de hars op de component te krijgen en daardoor de warmteontwikkeling voor de component te groot werd.

SMD solderen vraagt dus een andere aanpak en flux gebruik je hier nooit te veel, want dat sop je later, met een kwastje en een lapje met alcohol, gewoon weer weg.

Kijk eens goed naar dit filmpje en doe exact wat hier ook gedaan wordt. Snelheid is alles met een overvloed aan flux. SMD Solderen - de techniek van slepend solderen bij vervanging van SMD componenten (https://youtu.be/-l5D2em4PBI)

Onderzoek op Youtube en eigen beproevingen geven voor mij aan, dat er een wereld van verschil is tussen de diverse soorten. Waar de een voor geen meter vloeit en veel warmte nodig is, gaat de andere als een speer. Ik zweer intussen bij Soldeerflux Mechanic type MCN-UV80, het is dan misschien wel wat duurder, maar waar hebben we het over als je een reparatie zeer goed kunt volbrengen en daar zo rond de 3 a 400 euro mee bespaart?  Dan kan dat extra eurootje er best vanaf. Ruim opbrengen met een cocktail prikker en de restanten wegwassen met een kwast alcohol.

Want je koopt het maar eenmaal, want het blik van 50 gram, daar moet je heel wat voor solderen om hem leeg te krijgen. En er staat hier geen houdbaarheidsdatum op, terwijl de andere fluxen beperkt zijn tot een jaar, na fabricage.