-menu

Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.

Toon bijdragen-menu

Topics - Henk 2 leerdam

#1
Toen een bevriende buurman in nog geen twee maanden tijd de tweede Saeco expresso machine ter reparatie aanbood met hetzelfde probleem heb ik hem ondervraagd over wel en wee van zijn  overige electrische installatie.
Ja in dat deel van de voormalige boerderij branden ook nogal vaak lampen door, was zijn antwoord.

Een geplofte Elco en doorgebrande zekering (zie bijlage) was wat ik aantrof in de eerste Saeco maar ook in de tweede op exact de zelfde plek op de printplaat. Vervanging van die componenten in de eerste Saeco had nog niet het gewenste resultaat. Er moeten nog meer onderdelen gesneuveld zijn die zich aan mijn aandacht hebben weten te onttrekken.

Welnu omdat het voorkomen beter is dan genezen, wil ik daar de netspanning registreren op een tijdas. Wellicht is dan na te gaan op welke momenten en waardoor vermeende pieken ontstaan.

Kan iemand mij laten weten hoe zo'n registratie opstelling is te realiseren?

Bij voorbaat dank
Henk 2 Leerdam
#2
Beste Drambuie,

Wij hadden zaterdagmorgen in RC Vianen een Nespresso Magimix M105 Inissia ref: 11353 onderhanden met  helder water lekkend uit de onderste groef tussen aluminium en zwarte kunststof (zie pijl op foto 5439).
Geen idee hoe dit plastic deel verder van het aluminium demonteren is. Is dat verlijmd?
Op de 2e foto (5440) zie je de leksporen op de zwarte kunststof.
Hopelijk kan je ons met deze gegevens raad schaffen.

met vriendelijke groet
Henk 2


#3
Voor studie en/of onderdelen heb ik geregeld belang bij defecte en opgegeven spullen.

Op het moment denk ik in het bijzonder aan:
Acculader voor E-bike  Gazelle Innergy (i.v.m.  stekker aan accu kant)
Saeco Incanto koffie automaat (i.v.m. demontage demo en onderdelen)

Bij voorbaat dank
Henk 2 Leerdam


#4
Onlangs kreeg ik de derde lamp met een 3-traps touch dimmer ter reparatie aangeboden.
Deze sneuvelen vermoedelijk door het toepassen van LED lampen in plaats van gloeilampen.
Het waren alle drie lampen met een winkelprijs van tussen de 300 en 600€

Voor het eerste exemplaar Luceplan Constaza kon ik een nieuwe dimmer geschikt voor led lampen bestellen bij de fabrikant.

Het tweede exemplaar, ALCO 9047, had een op de print gesoldeerde zekering van 5 × 20 mm.
Na vervangen door een nieuw exemplaar (T1A) was deze in elk geval weer geschikt voor groeilampen.

De derde, een dubbele staande lamp, Paul Neuhaus 432-55, had helaas geen zekering. Op het printje kon ik geen verdachte componenten aanwijzen.

Op de website van Amazon.de is een keuze uit een groot aantal vervangende regelaars doch zo te zien alle ongeschikt voor LED lampen.
Over één exemplaar heb ik nog gecorrespondeerd met de fabrikant, maar ook deze gaf aan dat dit exemplaar niet voor LED lampen geschikt is, terwijl het toch in de omschrijving staat!

Bij Amazon.nl vond ik een 3-trap's touch dimmer die wel geschik zou moeten zijn voor LED lampen (zie link onderaan dit artikel). Hier van heb ik er 4 besteld à 11,42 € per stuk. En hoewel er op staat 15 - 80 Watt, heb ik 2 ervan met succes kunnen inbouwen in de Paul Neuhaus, waarmee dan twee led lampjes van 3 watt elk met succes onafhankelijk kunnen worden aangestuurd. 
Een derde exemplaar paste ik toe in een bureaulamp van Mexlite met R7s voet 75 Watt die nu een dimbare LED lamp van 9,5 watt heeft gekregen.

Omdat ik niet de beschikking had en ook in de wijde omtrek geen leverbare klemlasdoppen  CE2 en CE5 vond, heb ik de draden met adereind hulzen verbonden en met 2 lagen krimpkous geïsoleerd. Dit vereenvoudigde het inbouwen in de beperkte ruimte aanzienlijk.

suc6
Henk 2 leerdam
P.S. wellicht ten overvloede de LED lampen moeten wel van het dimbare type zijn.

https://www.amazon.nl/gp/product/B09JLW41FH/ref=ppx_yo_dt_b_asin_title_o00_s00?ie=UTF8&psc=1
#5
Reparatievragen / Melitta Solo E 950-107
29 december, 2021, 18:20:55
Deze Melitta had wel erg veel problemen.
Geblokkeerde zet groep.
Vast gelopen motor.
Gebroken slangkoppeling aan boiler.
Waterschade
Na herstel van een en ander blijft nog een probleem over namelijk de aan/uitschakelaar blijft niet aan staan als je de knop los laat.
Op het forum van Komtra.de lijkt dit in verband met gebracht worden met een chip TNY280PN die werd op de print vergeefs gezocht.
Wel enkele verbrande componenten werden aangetroffen. Zie foto.
Wie van de collega's ziet oplossingen?

Henk 2 leerdam

#6
Koffiebonen molen van espresso apparaat.

Als uw espressoautomaat een afgrijselijke herrie maakt alsof de tandwielen van al hun tanden worden ontdaan, dan zou zomaar de koffiemolen vastgelopen kunnen zijn.
De ingebouwde beveiliging doet dan zijn werk. Daarbij ontstaat een verschrikkelijke herrie.
DeLonghi en wellicht menig ander merk heeft bedacht dat dit  gemakkelijk opgelost moet kunnen worden.

Op de foto ziet u een gleufje waarin met een platte schroevendraaier het centrum van de vultrechter er uitgelicht kan worden. Het maal mechaniek wordt zo goed toegankelijk. Met een stofzuiger haal je vervolgens alle resterende bonen en kruimels eruit. Wat dan nog overblijft zit vast en moet ook weggepeuterd worden. Desnoods de links draaiende schroef los maken en het binnenste maal rad demonteren.
Waarom zou je het makkelijk doen als het ook moeilijk kan:
https://www.youtube.com/watch?v=Dk8_id4x7E4
#7
Zo doe je dat / Nintendo Wii
10 mei, 2021, 22:04:38
Omdat reacties op mijn vragen aan Repair café's in Nederland en Vlaanderen, respectievelijk Reparatie vragen, na ruim 600 en ruim 800 bezichtigingen van het topic uit bleven, ben ik maar in het diepe gesprongen.

De storing bleek in het aandrijfmechanisme van de DVD in- en uitwerper te zitten.
Eén tandwieltje bleek een klein barstje te hebben met het blote oog nauwelijks waarneembaar, maar erger was dat de verbinding met de as was verloren gegaan. Lijmen met cyanoacrylaat gel lijm bleek de oplossing te bieden. De overzichts foto geeft aan om welk tandwiel het gaat.

Zo'n crash heeft natuurijk een onderliggende oorzaak. Andere draaiende delen als tandwieltjes heb ik dan ook met horlogematers olie spaarzaam gesmeerd. Schuivende delen en drukplekken werden met siliconenvet dun ingesmeerd. en alles eerst met de hand voorzichtig ingewerkt totdat het voelbaar soepeler liep en de lijm 24 uur was uitgehard. Daarna alles weer gemonteerd en proef gedraaid.
Het indalen van de DVD moet tegen krachtige veer druk in gebeuren. Het is verbazingwekkend dat zo'n klein motortje het met behulp van een flinke overbrenging met snaar en tandwieltjes dit toch voor elkaar krijgt. Maar het is gelukt en de DVD werd weer naar behoren gelezen.

Wie de moed heeft een dergelijke Nintendo Wii open te maken raad ik aan een DEUGDELIJKE ADMINISTRATIE te maken van welke schroef waar vandaan komt. De doos moet aan drie zijden los geschroefd worden elke zijde heeft verschillende schroeven, zwart en blank, dik en dun, tri-wing en Philips koppen, in creative combinaties. Men is gewaarschuwd.

Voor de demontage instructies van de behuizing raadpleegde ik de volgende film:
https://www.youtube.com/watch?v=_7VzYHJkKhM
Voor het verder demonteren van de DVD drive:
https://www.youtube.com/watch?v=T0qDuCwLvMw

Suc6
Henk 2 Leerdam
#8
Reparatievragen / Nintendo Wii ATI
08 april, 2021, 14:16:54
Waarde  Collega's

Het probleem van deze Wii lijkt in de DVD ROM speler te zitten. Na demontage blijken geen munten en 2e DVD's aanwezig ;-)
zie https://www.youtube.com/watch?v=_7VzYHJkKhM

De klem zittende DVD kon ik analoog aan deze youtube film wel verwijderen.
De DVD wil na plaatsing niet dalen op de aandrijfas, het voorste deel blijft op een soort kunststof drempel hangen, terwijl het achterste deel van de DVD wel naar beneden kan. (De optie dat de aandrijf as moet stijgen lijkt hier niet van toepassing.)
Een vervangende drive kost 25-40$ maar omdat nog onzeker is of dit het enige probleem van deze Wii is zoek ik een nog bruikbare optische drive uit een sloop Wii.

? Kan iemand me daaraan helpen?
? Tips van collega's met ervaring ook welkom.

Mvg
Henk