Citaat van: prismaster op 31 juli, 2022, 10:02:17Misschien Henk, kun je me een fotootje sturen hoe jij dat hebt gemaakt.
Beste Prismaster,
Wat fijn dat je het perforatie probleem met een nieuwe pomp kon oplossen.
Op jouw verzoek bijgaand foto en mijn eerste bevindingen over de Espressomachine pompdruk prestaties.
Tot nu toe trof ik pompen aan met verschillende aansluitingen:
1 waar het witte slangetje meteen in past.
2 waar een zwart knie stukje in past, dat in verschillende standen gedraaid kan worden (zie B op foto).
3 met inwendige schroefdraad 1/8" 28 tpi.
Wellicht komen er nog meer aansluitingen dan deze drie tevoorschijn, dus probeer ik te streven naar een snelle uitwisselbaarheid van de verschillende verloop stukjes.
Voor de pomp van type 1 hierboven genoemd, maakte ik het eerste verloop stukje (A) en wel zodanig dat het knietje (B) voor pomptype 2 er ook op past.
Voor pomptype 3 vond ik een puntstukje met passende schroefdraad (C). Dat is echter niet handig omdat het slangetje van de manometer dan van het verloopstuk (A) afgehaald moet worden.
Onderdeel (D) uit een Saeco sloopmachine had ik hiervoor op het oog. Dit past namelijk weer op (A).
De eerste proef deed ik met een ULKA model E type EP5GW 230 volt 50 Hz 48 Watt (niet verdacht van slechte prestaties).
Vrij uitlopende straal kwam niet verder dan een halve meter.
Met het overstort ventiel (E) gemonteerd spoot de pomp 2,40 m, nota bene zonder dat de overstort in werking trad.
Met de manometer vloog de wijzer in korte tijd zo ver over de schaal van maximaal 21 kg/cm, dat ik er vanuit moet gaan dat de druk in elk geval hoger was dan ca. 30. Wellicht is dat de waarde die bij Nespresso machines essentieel is om de cups de perforeren, immers zodra het water loopt, zakt de druk wel belangwekkend naar beneden.
Als de pomp is voorzien van een overdruk beveiliging (E), dan is de messing aansluiting de overstort en de zwarte slang pilaar de uitgang. Om daar aan te kunnen meten moet ik nog weer een nieuw verloopstuk verzinnen. Voor dit type pomp wellicht een goede zaak omdat ook het ventiel een keer fout kan gaan werken terwijl de pomp nog oké is.
Uit verder experimenteren met pompjes, die wel verdacht zijn voor onvoldoende prestaties, hoop ik nog veel te kunnen leren. Het lijkt me nu evident dat ik naar een manometer moet uitkijken met een bereik van circa 40 à 50 bar.
Tenslotte durf ik nu wel te beweren dat de YouTube filmpjes die louter naar spuit afstand kijken een onvoldoende betrouwbaar beeld verschaffen, omdat daarbij kennelijk meer factoren een rol spelen.
Henk 2 leerdam