Auteur Topic: Panasonic broodbakmachine  (gelezen 1744 keer)

DuurzaamRoermond

  • Newbie
  • *
  • Berichten: 2
    • Bekijk profiel
Panasonic broodbakmachine
« Gepost op: maart 26, 2018, 07:48:55 am »
Mijn ervaring met onze broodbakmachine Panasonic SD-ZB2502 lijkt bij meer mensen op te treden. De vervanging van de motorcondensator bleek nodig, dit is een simpele klus als je weet wat je moet doen. Ik heb geen ervaring met electrotechniek maar het is me wel gelukt.

Probleem: Brood rijst niet goed meer. Dit probleem trad niet elke keer op, dat maakte het lastiger de oplossing te vinden. Het bleek dat het kneden niet meer goed ging. In plaats van dat de kneedhaak ronddraait , zoemt de machine. Zoals gezegd, soms gaat het goed, soms niet. Op het laatst hadden we een ongemengd brood, toen was wel duidelijk dat er iets mis was. Tot die tijd dachten we aan de receptuur, temperatuur.

Oorzaak: op het internet kwam ik tegen dat de motorcondensator of aanloopcondensator defect was. Dit is een grote blauwe 3microfarad condensator van enkele euro’s. Helaas heb ik dezelfde niet kunnen vinden, wel een vervangende bij Conrad. Ik heb de versie met draadjes gekozen voor het gemak (7 euro), maar met klemmetjes kost die zelfs maar 2 euro

Aanpak: achteraf was de reparatie makkelijker dan ik hem uitgevoerd heb. Ik heb alle schroeven losgedraaid maar dat hoefde niet. Alleen de schroeven uit de bodem moeten losgehaald worden zodat de strooomdraad los komt en de bodem eraf gehaald kan worden. Vervolgens de aarddraad verwijderen en de metalen kap kan eraf. De printplaat is makkelijk los te halen. Even een foto voor alle kabeltje, maar de aansluitingen kunnen eigenlijk niet mis, alle stekkers op twee na zijn verschillend. Losmaken van de condensator door verhitten van de soldeerpuntjes en solderen van de draadjes en alles moet weer werken. Op internet werd aangeraden met tiewraps en twee gaatjes de condensator te monteren, ik heb de condensator vastgeplakt.

Een nieuwe printplaat kost 80 euro en dan moet je hem zelf monteren en demonteren. Echt een klusje voor een repair café. De machine verdient het, het is echt een goed apparaat