Auteur Topic: Floppy drive gezocht voor een yamaha cvp70 dig. piano!  (gelezen 1891 keer)

Wido

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 7
  • Bekijk profiel
Floppy drive gezocht voor een yamaha cvp70 dig. piano!
« Gepost op: maart 17, 2016, 11:39:03 pm »
Beste allemaal,
Hier in repaircafe Leusden kwam iemand langs met een defecte macbook uit 2006: het scherm zag sterretjes... ik heb dat mooi opgelost door bij de plaatselijke milieuboer een 15 inch scherm te halen, welke op de extra DVI poort kon worden aangesloten m.b.v een vga adapter. De magnetische klepschakelaar uitgeschakeld door een ijzeren ringetje  naast het keyboard te plakken en meneer kon met een extra toetsenbord (van de mac was die ook nog stuk..) op de dichte klep de mac als een soort desktop toch nog gebruiken! Maar deze klant bleek dus pianist en componist te zijn, en thuis nog een defecte digitale piano te hebben welke hij heel erg graag weer aan de gang wilde hebben...  Niet te sjouwen trouwens, ruim 100kg! Een prima ding, alleen de floppydisk is defect. Uit 1990, dus best al vintage. Yamaha levert de fdd niet meer. En een usb emulator is geen oplossing vanwege de muziekbestanden op floppy.
Mijn vraag is nu aan een ieder die dit leest: heeft u misschien nog iets wat er op lijkt? Het is een FDD van Mitsubishi, de MF353C-152MZ, 720k ds/dd met  DS0 / DS1 jumper op DS0. Aangestuurd met een straight cable. Moderne fdd's werken absoluut niet in deze piano. Oorzaak waarschijnlijk de data-overdrachtsnelheid, die bij dit type nog op 250kb/s ingesteld is. Floppydisk drives zijn helaas niet erg gestandaardiseerd, bijvoorbeeld bij dit exemplaar is nog een extra jumpersetting aanwezig: MM, SR.(DC), IS. O.a. regelen deze het ready-signaal op pin 34, disk-change signal op pin2, etc. Als u dus een 1.44Mb FDD heeft met  extra jumpers erop is die misschien ook bruikbaar.
Vriendelijke groet, Wido

Drambuie

 • Jr. Member
 • **
 • Berichten: 67
  • Bekijk profiel
  • Facebook Repair cafés Breda
Re: Floppy drive gezocht voor een yamaha cvp70 dig. piano!
« Reactie #1 Gepost op: maart 18, 2016, 02:17:14 pm »
Uit de oude doos: (jaren '90 werkend weggelegd)

Mitsubischi D359T3
Heeft 6x2 blok met jumpers D/S 0,1 of 2 en high+low density afh. van floppy, alleen low density(720K)in/output of alleen high density in/output). Deze FDD is wat betreft het ready signaal en disk change signaal ook eenvoudig aan te passen voor Amiga en dus mogelijk ook voor andere systemen, die van deze signalen gebruik maken (Yamaha?)
Google maar voor de precieze info!

Heb je de oude drive eerst al eens goed schoon en weer gangbaar gemaakt? Soms is het "defect zijn" het gevolg van stofophoping in combinatie met het verdampen of juist indikken van de smeermiddelen.

Als je de oude floppy's in een andere (pc?) drive kunt uitlezen kan je ze ook naar de USB-stick van een emulator kopiëren (vaak kunnen daar meer dan 100 Floppy's op) en kan je zo de oude opnames redden en blijven gebruiken.

Stuur maar een berichtje als je interesse in de FFD hebt.

Alex, Breda
Van iets dat stuk is leer je het meest.

Wido

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 7
  • Bekijk profiel
Re: Floppy drive gezocht voor een yamaha cvp70 dig. piano!
« Reactie #2 Gepost op: april 05, 2016, 10:50:42 pm »
Update: het is me gelukt door een Mitsumi D359M3 FDD om te bouwen: 12 naar 10 (DS0); 34 naar Ready, en 2 naar Disk-Change. Priegelwerk met een loupe erbij om 3 printbanen te onderbreken en 1 draadje direkt aan een smd-ic te solderen. Maar het werkt! Voor eventuele geďnteresseerden heb ik er ook foto's en documentatie van.