Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Reparatievragen / Re: Plastic van klein huishoudelijke apparatuur lijmen
« Laatste bericht door Bert Gepost op 07 december, 2019, 20:42:58 »
Ik heb goede ervaringen met de twee componenten lijm van Bison
2
Reparatievragen / Plastic van klein huishoudelijke apparatuur lijmen
« Laatste bericht door Roland Gepost op 05 december, 2019, 14:21:29 »
Beste lezer,

Regelmatig kom ik een reparatie tegen van bv een mixer of koffiezetapparaat waarbij (hard) plastic gelijmd moet worden. Voorbeelden: de behuizing is beschadigd. Of: een stukje van een plastic onderdeel is afgebroken.

Nu bestaat er een breed palet aan lijmsoorten. Heeft iemand op dit forum een aanbeveling voor de te gebruiken lijmsoort ? Bv secondelijm, contactlijm, 'hard plastic' lijm, verlijmen met aceton...

Groetjes, Roland (Repair Café Utrecht-Oost)
3
Repair Café-beeldbank / Celebrating Repair: jubileumsymposium, 18 oktober 2019 (vervolg)
« Laatste bericht door Judy Gepost op 03 december, 2019, 14:47:49 »
Nog meer foto's van ons jubileumsymposium. Ook voor deze foto's geldt: je bent vrij ze te delen als je daarbij vermeldt: 'Foto: Martin Waalboer / Stichting Repair Café International'.
4
Repair Café-beeldbank / Celebrating Repair: jubileumsymposium, 18 oktober 2019
« Laatste bericht door Judy Gepost op 03 december, 2019, 14:33:51 »
10 jaar Repair Café! Dat vierden we op 18 oktober in de Openbare Bibliotheek Amsterdam. Honderden geïnteresseerden bezochten die dag het jubileumsymposium Celebrating Repair. Kijk terug op dit geweldige evenement! (Je bent vrij foto's te delen als je daarbij vermeldt: 'Foto: Martin Waalboer / Stichting Repair Café International'.)
5
Reparatiehandleidingen / silvercrest naaimachine reparatie handleiding
« Laatste bericht door Gerardtem Gepost op 14 november, 2019, 17:26:56 »

Voor de versie met fotos zie de bijlage, de fotos zijn hieruit gevallen.

Reparatie Silvercrest naaimachine

De LIDL heeft in het verleden jarenlang aanbiedingen gehad van de Silvercrest naaimachine. Er zat drie jaar garantie op. De machine koste ongeveer 90 Euro. Bij gered gereedschap in Groningen krijgen we deze machines regelmatig binnen, meestal met een of meerdere defecten die door de eigenaren niet verholpen konden worden. De machine is zo goedkoop, dat het zelden loont ze naar een professionele reparateur te brengen. Weggooien is echter zonde, want deze machine is eigenlijk goed repareerbaar en zeker niet slecht. Er zijn veel punten die kunnen worden nagesteld -en dat maakt de machine repareerbaar als je maar weet wat je doet. Ik beschrijf hier mijn ervaringen met een machine die door een val beschadigd was.

Open maken van de machine.

Openmaken gaat vrij simpel. Maak de zichtbare schroeven los. Kijk bij de handel naar twee schroeven : die houden de twee plastig buitendelen bij elkaar. Schroef ze los. Verwijder ook de twee stukken bij het naaigedeelte. Trek de selectieknop voor de steken naar buiten. Hij zit geklemd. Als je dit gedaan hebt, zet een tie-wrap strak vast om het uiteinde van de knop. Dat voorkomt latere breuken.

 

De machine ziet er dan uit zoals op de foto hierboven.


Bij sommige machines is er een extra schroef die de voorplaat verbindt met het chassis. Je kunt daar bij als de achterkant verwijderd is. Zie hieronder voor de positie van binnenuit. (de as is die van de schroevendraaier van rechtsonder naar linksboven) Er zit bij machines met deze schroef op de achterkant een rond plaatje geplakt dat je kunt verwijderen en dat dan toegang geeft voor een schroevendraaier

 

1. De naaldhouder.


Er is in de foto hieronder middenboven een inbusschroef te zien die de naaldhouder vastzet. De schroef rechts van het midden is bedoeld om de naaldpositie links/rechts bij te stellen. Dat kan ook op een ander punt, maar daarvoor moet je de kast openmaken. Je stelt deze schroef zo in dat de middenpositie van de naald bereikt wordt als middelste knop bovenin in de middenpositie staat (bij het puntje) .

 
De tweede instelmogelijkheid van de middenpositie van de naald is bovenin de machine. Blijf daar maar vanaf en zet hem anders in de middenpositie. Als er aan een machine geknutseld is kan dat natuurlijk ontregeld zijn.
 

Stel de naaldhoogte zo in dat het gat van de naald ongeveer 2 millimeter onder de punt van de grijper staat in de getoonde positie (naald maximaal naar beneden) Omdat bij zig-zag steken de naald al hoger staat wanneer de grijper uiterst links of rechts van het midden staat moet de naald diep genoeg steken om de punt van de grijper steeds boven het gat in de naald te krijgen. (de grijper steekt in de lus die ontstaat wanneer de naald omhoog beweegt en trekt de draad om de grijper heen. Binnen de grijper zit de spoel voor de onderdraad zodat de bovendraad om de onderdraad gaat)  Is dat niet zo dan vallen steken uit of lust de machine.  Te diep is ook niet goed. Om dit goed te zien verwijder je de grijpervasthouder en leg je de machine op de achterkant. 
 
Het komt af en toe voor dat de naald tegen de grijper aankomt. Dat is niet de bedoeling. Je kunt dat bovenin instellen.
 
2. Het vrijmaken van de steekselectieknop/
De steek selectieknop kan door verkeerde instelling blokkeren als je naar een andere steek overschakelt. Dat komt doordat de stelschroef verkeerd staat. De foto is van de achterkant van de machine en de schroevendraaiergaaft aan waar de stelschroef zit. Je stelt hem in met een kleine sleutel en een schroevendraaier: met de sleutel stel je een excentriek in. Controleer dat de beweegbare vinger van de steekselectie vrij kan bewegen. Je kunt dit ook instellen zonder de kast te openen: er zit een rechthoekig plaatje op de achrekant van de behuizing dat toegnag geeft tot de stelschroef. Direct on de stelschroef zit nog een schroef die een nokken vasthouder vastzet die ervoor zorgt dat de nokken as de goede positie innneemt en niet tussen twee nokjes blijft hangen. De vingers worden bewogen door een parallel met de nokkenas draaiend excentriek dat de nokken vinger tegen een veer op een asje drukt.
 
Als de machine van een tafel valt, is er een grote kans op twee beschadigingen: de houder van de opwindspoel is gebroken en de meest rechtse knop is ingedrukt waardoor de steekselectie naar de posities S1 en S2 niet meer werkt. Het metaal van de beugen waarmee die knop vastzit is tamelijk slap en met een waterpomptang buig je dat zo weer haaks. Op deze fot is dat nog niet gebeurd: het valt in het begin niet op. Er zit aan de knop een tandwieloverbrenging en een kleine verschuiving verbreekt het kontakt met het tandwiel eronder. De functie van de knop is het instellen van de steeklengte en de selectie van de steken S1 en S2. Dat zijn de standaardsteken, maar tussendoor wordt het transport even omgedraaid zodat er weer nieuwe steken ontstaan. Er zit een knoopsgatsteek op, maar die is nogal slecht. Het afgebroken spoelopwinder plastic heb ik met een 3-D printer nagemaakt. Als je er een nodig hebt mail me dan even (g.j.te.meerman@gmail.com)
 
Het originele stukje plastic zie je hier (aan elkaar gelijmd)
 


6
Wasdrogers / Wasmachines / Re: wasmachine: oververhitting
« Laatste bericht door Bert Gepost op 09 november, 2019, 18:25:25 »


Kortom, ik heb gebrek aan ideeen en ik vraag dus hulp van de gemeenschap (ik kan moeilijk met m'n wasmachine in een repair café)

Bij voorbaat dank voor uw antwoorden.

Helaas heeft deze meneer na het stellen van de vraag nooit meer het forum bezocht, erg jammer van de energie die er in gestoken is om de vraag te beantwoorden.
7
Wasdrogers / Wasmachines / Re: wasmachine: oververhitting
« Laatste bericht door bennie Gepost op 08 november, 2019, 20:21:31 »


De temperatuursonde heeft een weerstand van 5 ohm koud.De topicstarter zal er niet veel meer aan hebben, maar een temperatuursensor (NTC) in een wasmachine heeft bij kamertemperatuur een weerstand in de KiloOhms.

En als de stoom uit de wasmachine komt kan het aan 2 dingen liggen.

- Het relais op de printplaat is vastgebrand in de aan-stand.
- De temperatuursensor geeft een verkeerde waarde door.

Meestal is het eerste het geval, want een defecte sensor word meestal door een storingscode aangegeven

8
Handige links & nuttige adresjes / Re: Op zoek naar onderdelen voor elektrische apparaten
« Laatste bericht door Bert Gepost op 29 oktober, 2019, 22:31:33 »
Dat is een goeie Bennie
9
Handige links & nuttige adresjes / Re: Op zoek naar onderdelen voor elektrische apparaten
« Laatste bericht door bennie Gepost op 28 oktober, 2019, 16:47:23 »
Wat ik altijd doe, ik zoek bij de fabrikant het vervangende onderdeel op en vul dan het artikelnummer in op Google.
Dan krijg je allemaal dezelfde onderdelen bij verschillende shops op een rijtje.
Soms zit hier een behoorlijk prijsverschil in.
Maar let dan ook op de verzendkosten, want die verschillen ook nog wel eens.
10
Reparatievragen / Re: Panasonic stofzuiger
« Laatste bericht door bennie Gepost op 02 september, 2019, 22:04:26 »
Dag Richard,

Op de stofzuiger staat een typeplaatje met nummers er op.
Mag ik die zien?
Dan kan ik zien om welke stofzuiger het gaat en je misschien helpen.
Bij stofzuigers wordt vaak ook een schroef verstopt onder een sticker of rubber dopje.
Pagina's: [1] 2 3 ... 10