Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Berichten - Drambuie

Pagina's: [1] 2 3 ... 5
1
https://www.youtube.com/watch?v=z3zLQfGnY1g

(Je kan bij youtube op het type en 'repair' zoeken: vaak met een zee aan visuele info tot gevolg)

Mogelijk is de voedingscondensator van het printje te veel in capaciteit gedaald of blijft er een van de clixons onder het verwarmingselement 'hangen'. (sluit niet meer (elektrisch) bij afkoelen)
Als het 'open' clixons zijn kan je de contactjes met een stukje doek bevochtigd met contactspray schoonmaken.
Een warmtegevoelige onderbreking in het verwarmingselement kan ook nog, maar meestal brandt die na een paar keer 'schakelen' weg en verwarmt het apparaat dan helemaal niet meer.

Succes en een 2019 dat niet meer stuk kan: (en anders naar het Repair Café ermee! ;))

2
Reparatievragen / Re: Onderdeel Krups XN3005 PIXIE gezocht
« Gepost op: december 07, 2018, 11:10:10 am »
Inmiddels via MP een geschikte jonge donor gevonden met vaatproblemen (lekkende demper) en een hart dat er mee ophield (pomp doorgebrand) door ritme stoornissen (electronica/printplaat defect door vocht?).
Operaties(s) geslaagd door een nog goede cuphouder over te zetten; scheelt weer 50% afval! :)

3
Reparatievragen / Re: Saeco Intuita HD8750
« Gepost op: november 09, 2018, 04:23:57 am »
Ok Jan, duidelijk, no hard feelings. Ik probeer het (virtuele) repareren buiten het Repair Café zoveel mogelijk in eigen hand te houden. ;) 

Bij een ouder (en eenvoudiger!) model, de Seaco incanto, heb ik vroeger wel eens de powertransistor, die de zetgroepmotor van stroom voorziet, vervangen (inclusief zenerdiode). Eigenlijk toen hetzelfde verhaal: zodra de zetgroep wat moest gaan doen stopte het apparaat en knipperden de ledjes.  Bij het in de juiste positie zetten van de zetgroep bij het inschakelen van het apparaat draait de motor in de andere richting en wordt hij mogelijk via een andere weg van stroom voorzien. Maar zoals ik al zei heb ik geen ervaring met jouw model.

Van zowel Philips als E-care  hoef je niet veel te verwachten die repareren slechts op module niveau (printplaat, motor, thermoblok, etc.)
Er zijn een aantal Duitse Fora die wel de diepte in gaan (component niveau) bijv. saeco-support-forum.de, mogelijk dat je daar wat vindt.

4
Reparatievragen / Saeco Intuita HD8750
« Gepost op: november 08, 2018, 09:11:23 pm »
Via een PB  >:( kreeg ik van Jan van Schaik onderstaande vraag:

Beste Collega, Heb een via Rep Caf. een Saeco HD8750 aangeboden gekregen. Over het algemeen krijg ik deze apparaten wel gerepareerd. Hier heb ik even geen antwoord op. Hopelijk kun jij me helpen. Het volgende gebeurd. Startknop brandt rood knipperend. Na indrukken start hij op. Doet zijn voorloop en laat de keuze knoppen zien in groen. Na het indrukken van een expresso of gewoon kopje bromt hij even en dan springen alle lampjes knipperend op rood. Resp te weinig bonen, te weinig water enz. Heb de Zetunit helemaal schoongemaakt en ingevet, Filters gereinigd en de condensator vervangen. Ook heb ik de maalunit vervangen met een nog liggend ouder exemplaar. Geen resultaat. Weet jij mogelijk nog een vervolg . Jan

Mijn antwoord:
 
Hallo Jan,

De bedoeling van een forum is dat je daar je vragen stelt, zodat meerdere 'deskundigen' er op kunnen antwoorden en iedereen kan leren van de vraag en de mogelijke oplossingen (-suggesties).
Het feit dat ik regelmatig op dit forum op vragen reageer is geen vrijbrief om mij via een PB (persoonlijk bericht) als privé orakel te gebruiken.
Ik heb je vraag met mijn antwoord op het forum gezet bij 'Reparatie vragen'! Daar kan je eventueel andere reacties afwachten en de afloop melden.

Ik ken de Saeco/Philips HD8750 niet, maar je verhaal wijst er m.i. op dat er iets mis is met de aandrijving van de zetgroep; de stuurelektronica van de motor, een defecte/geblokkeerde motor (hoor je de motor wel als hij de zetgroep in de juiste stand zet bij het inschakelen?) of aandrijving van de zetgroep of een geblokkeerde of te zwaar lopende zetgroep. Het brommen (van de motor?) zou op de laatste twee opties kunnen wijzen. Een motor die niet kan draaien trekt te veel stroom en de elektronica merkt dit of merkt dat de positie-microswitch niets doet (defect?) en schakelt veiligheidshalve alles uit, met het knipperen van de lampjes als waarschuwing.

Als je, alvorens van alles uit te wisselen, het service manual en de exploded views* erbij had gezocht, was je er achter gekomen dat dit apparaat een service menu heeft met allerlei functie- en component tests!

* eerste hits met Google: https://elektrotanya.com/philips_saeco_hd8750_hd8751_hd8752_espresso_maker.pdf/download.html & https://elektrotanya.com/philips_saeco_hd8750_19_tech_list_1.pdf/download.html
(Het woord  ...processing... verandert na 2 min. wachten in het aanklikbare 'download' (zonder account max 2 downloads per dag)

succes, Alex

5
Reparatievragen / Onderdeel Krups XN3005 PIXIE gezocht
« Gepost op: oktober 29, 2018, 02:28:35 pm »
Gezocht: Voor een Krups XN3006 10 (Nespresso) Pixie (gelijk aan: Magimix M110. DeLonghi EN125, Nespresso EF 280 / C60 en EF 281 / D60) de kunststoffen cuphouder (nummer 3 in de tekening) die deel uitmaakt van de brouwunit en het thermoblok, die slecht als combinatie (3 en 4) te koop zijn (art MS-0067949) voor een prijs variërende tussen een halve en driekwart Pixie!
En ja..., het gaat om de Pixie waarvan Nespresso bij de introductie in 2011 trots(!) vermeldde dat het apparaat slechts 10 schroeven bevat (8 voor de verwisselbare sierplaten en 2 voor de beugel) en dat het apparaat voor het overige bij fabricage volledig elkaar geklikt wordt en dus voor ons (bijna) niet te openen is, laat staan repareerbaar. >:(
De huidige cuphouder vertoont bij de wel erg dunne rand haarscheuren (pijlen) waardoor het hete water naar buiten spuit (in plaats van door de cup geperst te worden) en direct in de lekbak terecht komt.
Te dun/zwak kunststof (PA6/G5) waaruit met de jaren ook nog de weekmakers verdwijnen. (ja..., die apparaten moeten niet te lang meegaan!)
De cuphouder zelf is niet te repareren; lijm houdt niet bij 15-19 bar en er is geen ruimte voor een cerclagedraad.
Heeft iemand dit onderdeel of een donor?
Alex, Breda

6
Reparatievragen / Re: (canon) printers (mg2150)
« Gepost op: oktober 15, 2018, 01:44:43 pm »
Error code B200: systeembord, printkop, defecte cartridge of slecht contact ertussen.
Pixma MG2150: Printkop vormt een geheel met cartridges > contacten schoonmaken, nieuwe of oude terugplaatsen?, resetprocedure zonder software (zie Google/ Youtube)
Systeembord: Vervanging duurden dan nieuwe printer.
Praten met Canon??? Zinloos; Dit is hun verdienmodel!

8
Reparatievragen / Re: Thermische zekering voor Magimix M100
« Gepost op: september 27, 2018, 11:25:52 pm »
Hallo Raymond,

Deze thermische zekeringen (thermofuses) zijn éénmalig en onderbreken bij een bepaalde temperatuur.
Ze doen hun beveiligend werk doordat er een waspropje in zit met een samenstelling waarvan smeltpunt (eigenlijk smelttraject) ligt rond de waarde die er op staat. In vaste vorm houdt het waspropje een veer tegen die het contact onderbreekt zodra de was vloeibaar wordt en de veer niet meer tegen gehouden wordt. Ze zitten gemonteerd tegen of vlak in de buurt van het thermoblok, de boiler of het verwarmingselement van een apparaat om in te grijpen als deze te heet worden als de temperatuurregeling (elektronisch of met een clixon) niet goed (meer) werkt of omdat iets droog staat te koken.
Soms gaan ze spontaan stuk zonder dat er iets defect is, maar meestal worden ze dan 'iets geholpen' door de volgende situaties: (1) je M100 staat dagen aaneen aan zonder dat hij gebruikt wordt: het water in het thermoblok verdampt deels waardoor er minder water is om de warmte te bufferen en te verdelen als de verwarming aan staat waardoor de temperatuur dan te ver doorschiet. (2) Dit doet zich ook voor als je thermoblok erg vol zit met kalk waardoor er ook minder water in zit.

Dat je de zekering niet kan vinden komt doordat 167 graden een minder gangbare waarde is en je ten onrechte aanneemt dat het een 5A thermozekering moet zijn (die combinatie komt bijna niet voor). De M100 is, naar ik meen, 1260 Watt dus zou 5A wel erg krap zijn. 10A ligt meer voor de hand. De Ampere aanduiding op de zekeringen is de maximale stroom die ze kunnen uitschakelen zonder dat ze zelf in brand vliegen op uit elkaar klappen. (Dus de enige eis is dat die waarde ruim boven de maximale stroom door de zekering ligt.)

In plaats van 167 kan je de waarde 172 graden en 10A prima gebruiken en die is zeker verkrijgbaar en heeft ook dezelfde afmetingen (ca 8 cm.) (zie de scan!)
De lagere waarde van 157 graden zou ik niet nemen, want dan vliegt hij er waarschijnlijk zo weer uit.
De kleuren zijn niet gestandaardiseerd en wisselen per de fabrikant. Je kan dus alleen op de waarde in tekst op de zekering zelf af gaan!

Je zal je er wel van moeten overtuigen dat de temperatuurregeling in orde is. (Apparaat proberen met een nieuwe zekering of tijdelijk overbruggen terwijl je er bij blijft, de temperatuur kan meten en kan ingrijpen!!) Het blijvend 'repareren' door de zekering te overbruggen is uit den boze omdat je het apparaat onveilig en brandgevaarlijk maakt!

Montage: kijk goed waar en hoe de zekering gemonteerd zat en waar het geïsoleerde (korte) pootje zat en waar het lange pootje dat aan het zekeringhuis vast zit. (hier staat dus spanning op dus de zekering en de draden moeten weer geïsoleerd gemonteerd worden) De zekering wordt weer met isolatie erom op de zelfde plek tegen het thermoblok geklemd.
De draden verbind je met klembusjes, die je vaak nieuw mee kan bestellen, of je gebruikt de oude die je voorzichtig open gewrikt hebt.
Solderen is een slechte optie omdat de veel hogere warmte/temperatuur van gesmolten soldeer door de draden naar het zekeringhuis geleid wordt en de wasprop al doet smelten :(. Sommige mensen voeren deze soldeerwarmte af door de draad tussen het te solderen einde en het zekeringhuis met een flinke tang vast te pakken, maar klembusjes, mits goed aangeknepen, blijft de enige goede en veilige optie.   

Succes.

Alex
Repair Cafés Breda


   

9
Reparatievragen / Re: Kenwood keukenmachine kapot? Wie helpt?
« Gepost op: september 15, 2018, 01:54:48 pm »
Hallo Robert,

Van de Kenwood Chef zijn er meerdere modellen/types die best verschillen. In sommige landen zit er een zekering in de stekker (GB), sommige uitvoeringen hebben een thermische zekering die afschakelt als de motor te heet wordt. Dit kan een eenmalige zekering zijn of een die na afkoelen weer inschakelt.

Maar..., als al bij het inschakelen (de zekering in de meterkast) 'de stop sprong' (bedoel je een ouderwetse smeltpatroon, een zekeringautomaat of de aardlekschakelaar?) is er meer aan de hand en zal je een en ander moeten demonteren en moeten doormeten te beginnen met het inspecteren en doormeten van het snoer met de stekker.
(Bij de oudere uitvoeringen willen de ontstoringscondensatoren nog wel eens sluiting geven.)

Ik(!) ga je daarbij niet stap voor stap begeleiden!

Mijn advies is; ga er mee langs bij een Repair Café.
Wil je je er toch in verdiepen (al is het maar te voorbereiding van je bezoek), zoek dan met Google of Youtube met de zoekwoorden 'Kenwood, 'het type' en 'reparatie', 'repair', 'service manual' of 'dead' etc.. Je komt dan veel informatie tegen.

Succes, Alex

10
Zo doe je dat / Re: Campingmodificatie Nespresso
« Gepost op: augustus 09, 2018, 10:34:40 pm »
Een illustratieve handleiding van Al Jongen, die ons helpt onze Nespresso ook op de camping te kunnen gebruiken. Ik heb er wel enige kanttekeningen bij:

Het ongeveer halveren van het door de boiler opgenomen vermogen door middel van een diode wordt ook in Senseo's toegepast (onder meer door een commercieel bedrijf).
Dit maakt ze inderdaad geschikt voor gebruik op de camping met een elektrische aansluiting die beperkt is tot 4-6 ampere.

Wettelijk ben je bij het modificeren van een apparaat 'fabrikant' van een nieuw apparaat en zou je opnieuw CE goedkeuring moeten aanvragen. Ik zou het dus beperken tot mijn eigen apparaat.

De toegepaste diode moet wel het volle vermogen van de boiler of het thermoblock aankunnen; dit gaat er namelijk tijdens de doorgelaten fase doorheen vandaar de in de tekening genoteerde 8A (de P600M in dezelfde tekening is overigens 6A(!) en te zwak voor een Senseo), tijdens de andere fase spert hij. Het gemiddeld doorgelaten vermogen is wel ongeveer de helft.

In de diode treedt bij het doorlaten een kleine spanningsval op, dus ook in de diode zelf wordt elektrische energie in warmte omgezet (ca. P=0,7 V x 4(6,4 Senseo)A x 0,5 (helft van de tijd)=1,4 (2,2)  watt). Dus de diode moet kunnen afkoelen. Dit kan bij de getoonde oplossing wel eens een probleem zijn.

Daarnaast is de isolatie niet overal meer dubbel en plaats ik ook vraagtekens bij het plaatsen van een spanningdragende schakelaar in de bodem van een apparaat dat kan gaan lekken.

Ik hoop dat degene die dit wil gaan toepassen weet wat hij doet.  ;)

Alex, Repair Cafés Breda   

11
Wij vragen geen handtekening, maar hebben de tekst op het formulier aangepast naar : Met het aanbieden van een reparatie gaat u akkoord met de huisregels van het Repair Café !     (in te zien bij de ontvangst en/of op de achterzijde)
Na statistische verwerking worden de formulieren vernietigd. Alleen als er een vervolgactie bij de reparatie is (of verwacht wordt) vraagt en bewaart de reparateur de contactgegevens van de bezoeker.

Aansprakelijkheid sluit je niet volledig uit door de huisregels.
Aansprakelijkheid van de vrijwilliger is verzekerd via de collectieve verzekering van Repair Café Nederland/Internationaal (Bij de RC's die lid zijn!) en/of de Vrijwilligersverzekering die de meeste Gemeenten voor hun vrijwilligers hebben afgesloten.
Het blijft echter belangrijk je deskundigheidsgrenzen te kennen en de veiligheid steeds in het oog te houden.

Of een verzekeraar uitkeert bij een woningbrand ten gevolge van een 'gerepareerd' koffieapparaat met deze sticker is de vraag!
:(
Alex, Repair Cafés Breda

12
Senseo / Re: Torx maat en soort metaal
« Gepost op: februari 14, 2018, 08:41:34 pm »
Ja.
RVS. (enkele modellen hebben een kunststof pad-aandrukplaat, die tevens het hete water over de pad verdeelt.)

Ik ben benieuwd naar de achtergrond van de vraag ???

13
Reparatievragen / Re: Reparatie van een Silver Crest Smoothie Blender (Lidl)
« Gepost op: februari 06, 2018, 10:56:18 pm »
3 Jaar garantie! Was die niet meer van toepassing? Meestal halen ze die drie jaar niet eens (Motor kan zijn warmte niet kwijt bij langdurig mixen of zwaar lopen door te veel vaste ingrediënten).

Met een 'creditcard' of gitaar-plectrum voorzichtig de naden langslopen en/of met een felle lichtbron door het plastic heen schijnen, dan zie je vaak de punten (schaduwen) waar de plastic delen aan elkaar haken.
Eventuele schroeven zitten bij voorkeur onder het naamplaatje of de sierdopjes.
Voor het zelfde geld is dit fancy plastic ding dicht gelijmd. Met een stomp mes op de naad en een hamer 'sla' je de lijmverbindingen met de minste schade los, zodat je ze na de reparatie weer aan elkaar kunt lijmen.

Succes.

14
Senseo / Re: Senseo 7870 e.v.
« Gepost op: februari 03, 2018, 08:16:44 pm »
Hier kan je het service manual vinden. In het Engels, maar de 'exploded view' tekeningen aan het einde ervan laten de diverse klikverbindingen en schroeven zien, die we uit de oudere Senseo's al kennen:
http://onderdelensenseo.nl/gebruiksaanwijzingen/philips-service-manual/955/hd-pdf.html

Met wat eigen zoekwerk had je op Youtube ook dit filmpje kunnen vinden: https://www.youtube.com/watch?v=bDnQP5jZgSM

Met beleid en deze hulpjes zal het openmaken vast wel lukken. :)

Groet, Alex15
Vragen aan Repair Cafés in Nederland en Vlaanderen / Re: Vrijwilligersstop ...
« Gepost op: december 09, 2017, 02:08:28 pm »
Al eens gedacht aan twee maal per maand het Repair Café houden?
Geeft spreiding van het aanbod en de vrijwilligers die bijvoorbeeld maar aan één van de twee bijeenkomsten meewerken wat lucht!

Pagina's: [1] 2 3 ... 5