Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Berichten - Bert Nieboer

Pagina's: [1]
1
Handige links & nuttige adresjes / Nieuw Reparatieforum wasdrogers
« Gepost op: november 09, 2018, 01:22:26 am »
Wasdrogers en later ook ander witgoed

Sinds eind oktober 2018 is het einde verhaal van het wasdrogers.nl/forum. De eigenaar heeft in een overspannen bui de stekker er uit getrokken, zonder dat de techneuten hier iets van wisten. Hij weigert ook in gesprek te gaan.

Dus heeft het technisch driemanschap het initiatief genomen en sinds vandaag een eigen forum opgestart.

De meeste problemen bij de wasdrogers zijn vaak terug te voeren op slecht onderhoud en falen van meestal dezelfde electronische componenten.

Deze onderdelen zijn vaak de relais of de spanningomzettertjes. De fabrikanten verwisselen alleen complete printen, die alleen al zo rond de 300 euro kosten. Daar komt dan nog uurloon en voorrijkosten bij.

De onderdelen kosten maar enkele euro's, maar het probleem is dat deze onderdelen alleen in grotere hoeveelheden leverbaar zijn.

Een van de oprichters van dit forum heeft de taak op zich genomen hiervoor een kleine webshop in te richten, om te kunnen voorzien in de enkele stuks behoefte.
https://www.maakmijnwitgoed.nl/zoeken?tag=AEG

Zo zijn de onderdelen voor de reparatie al voor rond de 7 euro inclusief verzendkosten in huis geleverd te krijgen. Zelf ben ik ook werkzaam in een repair cafe. Maar daar zie ik vanwege transport geen wasdrogers of ander witgoed voorbijkomen. En is het een uitdaging om op afstand mensen dusdanig te leiden, dat ze zelf de reparatie uit kunnen voeren via instructies middels een vraag en antwoordsessie. Dit alles in het gedachtengoed van het Repaircafe, alleen komt hier nog een extra dimensie bij. Want normaal is een reparatie door de grote wasdrogerfabrikanten vaak rond de 400 euro, wat door zelf te doen met een beetje handigheid voor 7 euro is te fixen. Voor 400 euro gaat een machine vaak op de schroothoop, maar voor 7 euro wordt dat toch heel wat anders.

https://forum.diyreparatie.nl


2
Zo doe je dat / Re: Campingmodificatie Nespresso
« Gepost op: november 09, 2018, 12:39:33 am »
Ja als je een zuivere sinusvormige spanning hebt zou het kloppen dat je de helft van het vermogen zou mogen verwachten. Maar er spelen meer zaken mee, want halfgeleiders hebben hun drempelwaarde, dus snijdt dus al later aan. En door de netvervuiling van de omvormers voor windmolens, zonnepanelen en, niet te vergeten, al onze led verlichting, is de netvervuiling behoorlijk en is er al lang geen sprake meer van mooie zuivere  sinussen op het net.

het zal er allemaal mee te maken hebben.

3
Reparatiehandleidingen / Re: Handleiding kwijt?
« Gepost op: december 25, 2016, 12:45:24 pm »

4
Handige links & nuttige adresjes / Re: Reparatiefora bruin- en witgoed
« Gepost op: december 25, 2016, 12:28:22 pm »
Voor wasdrogers

wasdrogers.nl/forum is helaas opgeheven ga nu naar https://forum.diyreparatie.nl/

voor wasmachines

http://www.wasmachines.nl/forum/

5
Repair Café-beeldbank / Re: senseo workshop
« Gepost op: februari 27, 2016, 08:22:28 pm »
Zijn er nog plannen om deze workshop nog eens te herhalen?

gr. Bert Nieboer

RC Schagen

6
Ik zit me werkelijk af te vragen, waarom al die bureaucratie nu dan wel nodig is.

Een techneut wil repareren niet administreren, we hebben te lang in een keurslijf van boekhouders moeten werken, maar dat was alleen voor het maximaliseren van de winsten, niet voor het plezier van de vrijwilliger!!!! En om die boekhouder een boterham te geven. :(

Schei a.u.b. uit met al die bedrijfsmatige processen die afgekeken worden van de wereld waar geld verdiend moet worden, laat het plezier in je vak weer terug komen. Want alleen al het feit dat op deze manier van repareren uitdagend is, economisch is het zeker niet, dus weg met dat economisch geneuzel.

7
Reparatievragen / Re: Lage spanning veiligheid's kast. (fotos)
« Gepost op: augustus 07, 2015, 12:31:34 am »
Hallo Drambuie,

Voor alle duidelijkheid, ik ben het met je eens wat dat foutzoeken bij de haarfohn en dergelijke apparatuur betreft.

Maar er is voor mij een wezenlijk verschil in allerlei manieren van foutzoeken op een veilige manier en het uiteindelijk testen van het apparaat, dat moet in mijn visie onder de normale bedrijfsomstandigheden gebeuren dus op de volle bedrijfsspanning.

Wat betreft de voedingskist zou ik kiezen voor de optie en- en, dus zowel een dodemansknop met een maakdrukknop in een voetpedaal en een slagdrukker als noodstop. En waar ook zeker een aardfoutschakelaar opzit. Want wie geeft de garantie dat het net in het RC beveiligd is met een aardlek?

Wat betreft de dodemansknop, de reparateur zal het als eerste fout zien gaan en wordt door zijn reactie de installatie al spanningsloos. De bediening van een noodstopknop zal altijd later zijn, maar kan natuurlijk heel goed naast elkaar.

Doordat tegenwoordig in electronische apparatuur zoveel circuits ter voorkoming van ongewenste effecten worden afgefilterd naar aarde, heb ik eigenlijk niet zoveel feducie meer in het nut van een scheidingstrafo, want die geeft mij te veel schijnveiligheid. Want bij aanraking van twee fasen is de klap net zo hard. En via de C's over aarde kun je ook een aardige tik verwachten met een scheidingstrafo.

En het meggeren bij electronische circuits is zowieso niet aan te raden, dus blijft er gewoon op dit gebied maar een oplossing over, en dat is de aardlek meten bij de bedrijfsspanning en een  in bedrijf zijnd apparaat.

Dat je veiligheid zelf maakt, daar ben ik het roerend mee eens. Maar daar moet je ook wel oog voor willen hebben. En gauw, gauw , is daar o.a. een grote vijand van.

8
Reparatievragen / Re: Lage spanning veiligheid's kast. (fotos)
« Gepost op: augustus 04, 2015, 02:27:35 pm »
Ik vraag me toch echt af of dat men nu wel zo veilig werkt, alsdat gedacht wordt.

Want iets op deze manier testen geeft slechts een indicatie of iets in grove lijnen goed zou werken.

Een apparaat testen kun je alleen goed doen onder de bedrijfsspanning. En dan ook nog zonder scheidingstransformatoren.

Te denken is aan een aardfout, die door een scheidingstrafo helemaal verdoezeld wordt. Dat kan dus voor de gebruiker levensgevaarlijk zijn. Want hoeveel huishoudens in Nederland hebben nog steeds geen aardlekbeveiliging? Het kan dus nu zo zijn dat het apparaat  bij het RC dan als goed wordt getest en bij de gebruiker thuis staat er wel 230 volt op de massa!!!

Want een aardfout spoor je niet op met een ohmmeter, daar is de spanning veel te laag voor dat doe je ook met een megger die een meetspanning die hoger is dan de bedrijfsspanning.

Lijkt mij niet wenselijk, ook niet voor de goede naam van het RC.

Want hoeveel randgeaarde apparatuur worden er niet gevoed via niet geaarde wandcontactdozen?

Ook de werking van condensatoren kunnen spanningsafhankelijk problemen geven.

Wat ik echter mis in de testomgevingen die hier beschreven worden is de dodemansknop (als voetdrukknop) die de werk(test) omgeving spanningsloos zet. Zodat bij het eventueel foutlopen van beproeving naar de failsafestand spanningsloos wordt gegaan.

Dit wordt bij mij ook altijd gebruikt bij het werken met de boormachine. Hapt de boor eventueel in het materiaal, dan zorg de schrikreactie tenminste dat de zaak spanningsloos en veilig  wordt.

Pagina's: [1]