AEG Turnamat S vreemde geur

Gestart door ddenhamer, 25 november, 2022, 11:12:21

Vorige topic - Volgende topic

ddenhamer

Beste mensen.

Mijn eigen zo goed als onverwoestbare AEG Turnamat S model 605364155_043e3672a03fa3cb4523371444ab86ac.jpg[/attach] AEG Turnamat S, typenummer 605364155 (bouwjaar ca 1972!) (bijlage) ruikt de laatste tijd tijdens het wassen en/of centrifugeren een beetje. Het is geen ozongeur en stinkt ook niet echt, maar ik denk dat het niet hoort, omdat ie dat eerder niet deed. De start-elco van de centrifuge heb ik kortgeleden vervangen. Hij werkt verder naar behoren.

Heeft iemand een idee wat het zou kunnen veroorzaken?
[attach id=648]

Dirk

Paul Joosten

Waar ruikt het naar? Muffe was? Verbrande trafo? Lastig zo wat te zeggen. In het eerste geval eens een wasbeurt met schoonmaakazijn o.i.d , in het tweede geval eens heel goed kijken of je geen verdachte verkleuringen ziet ergens in de ingewanden.
"Try and leave this world a little better than you found it" [Baden Powell]
"Verbeter de wereld, begin bij jezelf"... [algemeen]
..."maar stop daarna niet en help ook een ander op weg!" [Paul Joosten]
https://duurzamehuizenroute.nl/locatie/vrijstaande-woning-1905-veendam

Bert

Ja zo'n oude dame zou toch wel eens naar het badhuis mogen.
Want in diverse hoeken en gaten zal zich in de loop der jaren zich wel vuil verzameld hebben dat toch wel eens kan schimmelen.
Er zijn verschillende methodes, om daar wat mee te doen.
Zoals Paul ook al voorstelt, met schoonmaakazijn.
Maar dan moet je kunstmatig het waterniveau wel verhogen met bijv. een gieter, want ook de bovenste randjes kunnen meuren.

Ook behandeling met wasmachinereiniger is een mogelijkheid.

En dan heb ik nog een filmpje hoe Paul zoiets aanpakt:
Lagers defect reparatie en grondige reiniging uitgebreid  wasluis in zeepbak en trommel duidelijk zichtbaar Ook vuil in manchet en trommelkruis Bosch Maxx6 (Paul) Schoonmaken met bleek en chloor
Groetjes,


Bert

ddenhamer

Collega's,

Dank voor jullie reacties.
Inmiddels heeft ie alsnog de geest gegeven onder uitschakeling van de groep in de meterkast. Let wel: niet de aardlekschakelaar, dat lijkt me een indicatie voor de aard van de storing.
De eerlijkheid gebiedt me om te zeggen dat ie al geruime tijd lekte, maar omdat ie in de badkamer staat en het lekwater zo naar het doucheputje liep, leek me dat geen bezwaar.
Voorts is het zo dat de geur meer dan 24 uur waarneembaar blijft, ondanks de actieve ventilatie in de badkamer.

Paul: nee, muffe was vind ik echt onprettig ruiken, dat is het niet. Nog niet zo heel lang geleden heb ik een keer laten draaien op 60 graden met twee afwasmiddelblokjes (zonder wasgoed) om de leidingen te reinigen. Die tip heb ik ergens eens gelezen en dat klonk aannemelijk.
Ik zal m vanmiddag eens op zijn kant leggen.

Bert, voorzover relevant: ik gebruik het waspoederbakje niet, maar een wasbolletje met waspoeder in een washandje, dat ik tussen de was leg. Zoals ik al tegen Paul zei, heb ik recent een toer gedraaid met afwasmiddelblokjes.
Ik heb even naar het begin van het filmpje gekeken en een aantal verschillen gezien tov mijn bovenlader. Ik heb ca een jaar geleden een van de slangen losgehad en schoongemaakt; die had inderdaad last van aderverkalking, al was het niet heel dramatisch. Tot slot heb ik hier betrekkelijk zacht water.

Als ik er niet uit kom en jullie hebben na deze aanvullende info geen verdere suggesties, dan zal ik een beroeps inschakelen, die hier al eens eerder geweest is om mijn centrifugemotor eruit te slijpen. De vervangingsmotor deed het ook niet, waarna bleek dat de bijbehorende startelco ad Eu 7,00 defect was. Nadat ik een nieuwe elco had geplaatst, deed ie het weer ... (rood hoofd)

Dirk

Paul Joosten

OK sterkte Dirk met de operatie! Hopelijk lukt die zonder dat de patiënt daarna overleden blijkt. Mooi dat je zo'n oudje aan de praat blijft houden. Kijk echter wel even naar het verbruik (met een tussenstekker bijv. makkelijk te meten) per wasbeurt en vergelijk dat eens met een modern apparaat. Mocht daar veel verschil in zitten kan dat nog een argument zijn om ondanks de goede intenties wellicht toch euthanasie te overwegen?
"Try and leave this world a little better than you found it" [Baden Powell]
"Verbeter de wereld, begin bij jezelf"... [algemeen]
..."maar stop daarna niet en help ook een ander op weg!" [Paul Joosten]
https://duurzamehuizenroute.nl/locatie/vrijstaande-woning-1905-veendam

Bert

Ja Dirk, ik wens je verder een prettige wedstrijd. Zeker met de professional die eerst begint te slijpen om er daarna achter te komen dat het wisselen van een condensator de oplossing is.

Jij wilt waarschijnlijk zelf ook 200 jaar worden, nou ik denk dat dat niet gaat gebeuren, je zult ook eens afscheid moeten nemen van iets wat je dierbaar is.

Over het onveilige klimaat wat je schept met deze machine wil ik geen woord aan besteden.

Het is wel te hopen dat de aarding van jouw installatie goed is.
Groetjes,


Bert

ddenhamer

Paul, Bert,

Ik begrijp jullie hints. Ik ben me bewust van het milieubezwaar, ja. Hij gebruikte betrekkelijk veel water en dus ook meer stroom omdat hij dat meerdere water ook moet verwarmen. Voor mijn verdediging kan ik zeggen dat ik een zeer-langjarig gemiddeld verbruik heb van 107 liter water en 4,72 kWh per dag; in andere opzichten ben ik dus wel zuinig.
Voorts nog: Verstoring van de regelmaat is voor niemand prettig en voor mij al helemaal niet ;-)
Ik heb pas mijn motor verkocht, ook al het einde van een tijdperk ...

Ook de professional wil ik nog verdedigen: In de veronderstelling dat de motor het had begeven, heb ik hem gevraagd om die te verwijderen. Hij heeft dus gedaan wat ik vroeg; misschien had hij eerst kunnen vragen of ik wel zeker wist dat het de motor was, maar dat neem ik hem niet kwalijk.

Het is even wennen, maar jullie hebben me om. Aan de wasmachinespecialisten hier vraag ik: Ik denk dat een bovenlader beter is omdat die aan twee kanten gelagerd is. Klopt dat?

Even gezocht en tot de ontdekking gekomen dat de (nog weinige leverbare) bovenladers smaller zijn dan voorladers. Ik heb er een besteld. Dat wordt een extra grote overgang van deze extra brede 90 cm naar 40 cm ...

Ben ook benieuwd naar mijn nieuwe verbruikscijfers binnenkort!

Nogmaals dank voor het mij op het rechte pad helpen.

Dirk

Bert

Citaat van: ddenhamer op 28 november, 2022, 17:30:40Aan de wasmachinespecialisten hier vraag ik: Ik denk dat een bovenlader beter is omdat die aan twee kanten gelagerd is. Klopt dat?


Dirk

Als dat zo was dan bestond er geen frontloader meer.

Ik denk zelfs dat je door jouw keuze je zelf benadeelt.
Want de omzetten zijn veel kleiner, en de ervaringen van de technici minder, waardoor je zowel bij aanschaf als evt. reparatie altijd duurder uit zult zijn.

Om verbruik te vergelijken kun je nu gewoon op het etiket kijken, wat op een vastgestelde manier bemeten moet worden.
Groetjes,


Bert

ddenhamer

Bert,

Nogmaals dank; ik heb mijn (nieuwe) energieklasse-D bovenlader-bestelling vervangen door een voor een andere (nieuw) energieklasse-C voorlader met een rapportcijfer 7,0 van de Consumentenbond.

Over en sluiten ;-)

Dirk

Bert

Veel succes Dirk met je zuinige machine.
Groetjes,


Bert

ddenhamer

Bert,

"Het is wel te hopen dat de aarding van jouw installatie goed is."
Leid je dat af uit het feit dat wel de groep eruit ging en niet de aardlekschakelaar?
De aansluiting was met een trekschakelaar en de laatste keer dat ik de aardlekschakelaar controleerde, sprong ie binnen een seconde af.

De nieuwe wasmachine heeft een gewone randaardestekker, trouwens. Bol.com wil hem (vandaag) wel installeren, aansluiten en proefdraaien, maar niet op een trekschakelaar.
Teveel werk (denk ik), of is een trekschakelaar minder veilig? Ik heb alvast een geaard verlengsnoer op een geaarde contactdoos klaar liggen ...

Dirk

Bert

Het feit was dat je er zo makkelijk over dacht m.b.t. de lekkage. Want water en elektra en mensen zijn niet bepaald vrienden van elkaar.

Dat een aarde onderbroken is, daar merk je niets van, totdat door water er een verbinding komt tussen frame en spanningvoerende delen.

En dan is jouw wasmachine in een keer gegarandeerd dodelijk.

Want in het begin van de aardlekschakelaars zaten juist de natte groepen er niet op en moest er de nokkenschakelaar komen en mocht er geen wandcontactdoos in de badkamer zijn, behalve de scheer trafo.

Toen heeft men de dubbele aarddraad uitgevonden. De gedachtegang was van achter een bureau vandaan. Met twee aardaders zou de kans van breuk kleiner zijn.

Maar dat was een ramp, want er mochten nooit twee draden onder een klem.

En is dit later weer afgeschaft toen de wasmachine wel achter de aardlek geschakeld werd.

Helaas is is er nog steeds geen wijzigingsplicht als je verder niets aan de installatie gewijzigd hebt.
En mag je pas een WCD in de badkamer hebben, als die aardlek beveiligd is.

Als een wasmachine vervangen moet worden die op een nokkenschakelaar is aangesloten, dan zal eerst bepaald moeten worden of deze groep intussen wel aardlek beveiligd is.

En vergeet 1 ding even niet, als een aardlekschakelaar niet regelmatig getest wordt, komt het vaak voor, dat hij helemaal niet werkt en blijft kleven.
Want het staat niet voor niets op elke aardlekschakelaar, dat je deze maandelijks moet testen.

Ja de bezorgers van witgoed vertellen sprookjes. Want verantwoord aansluiten is meer dan een stekker in pluggen.

Het komt dus heel erg veel voor, dat er dus aangesloten wordt op niet beveiligde contactdozen. Ook wordt een verlengkabel met contrastekker op de nokkenschakelaar aangesloten.
Dit is ook verboden in de NEN 1010.
Het is intussen ook gebruikelijk  dat ze hierover zelfs liegen en stellen dat het afknippen van een stekker het verlies van garantie inhoudt.
Dat is de grootste flauwe kul.

Ik zou gewoon eisen dat ze zich aan de wettelijke normen moeten houden en anders de order annuleren, vanwege het niet voldoen aan de eisen uit het bouwbesluit.

En datgene wat je wil is ook verboden, verlengsnoeren om jouw doel te bereiken.


Dit zijn de voorwaarden die Bol.com stelt bij het bezorgen

Wat doen we wel?
◘ We zetten het apparaat waterpas en sluiten het aan op een bestaande water- en stroomaansluiting

Wat doen we niet?
◘ We sluiten de wasmachine aan op de bestaande water- en stroomaansluiting, maar niet op een trekschakelaar.

Dat houdt dus gewoon in dat je alleen een apparaat bezorgd wordt en er geen vakman mee komt, om de machine vakkundig aan te sluiten.

En blijf jij als bewoner aansprakelijk voor een deugdelijke aansluiting.
Groetjes,


Bert

ddenhamer

Dag Bert en anderen,

Ik weet dat je veiligheid heel hoog in het vaandel hebt. Ik kan je hopelijk geruststellen: Mijn huis en mijn installatie is van 1991 en de aardlekschakelaar zit voor alle andere groepen, de wasmachine-aansluiting heeft een eigen groep en in de badkamer heb ik verder alleen een scheertrafo. Sinds 1991 is er een (1) groep bijgekomen (toen mijn afwasmachine en keramische kookplaat (was al perilex, eigen groep) zijn geleverd en geinstalleerd) als enige wijziging. Ik test mijn aardlekschakelaar niet maandelijks, maar ieder half jaar.

Je spreekt over een nokkenschakelaar: dat lijkt me iets wezenlijk anders dan een trekschakelaar. Ik heb een trekschakelaar met een rood lampje; moet/zal ik die laten vervangen door een nokkenschakelaar?

Mijn bestelling annuleren doe ik niet, daarvoor heb ik nu te veel vuile was, onder andere omdat ze een uur voor het bezorgvenster lieten weten dat het twee dagen werd uitgesteld. Ik overweeg om bol.com er op te wijzen dat ze niet aan de wettelijke normen voldoen en dat ik verantwoordelijk ben voor een deugdelijke aansluiting (dank voor de tip) en te vragen hoe ze beide zaken denken goed te maken.

Dirk

Bert

Bij de introductie van deze schakelaar werd het nokkenschakelaar genoemd, waarschijnlijk is jouw trekschakelaar, iets soortgelijks. En noemt men het anders.

Bol.com speelt het spel heel listig, zij zeggen gewoon dat ze jouw machine gewoon niet aansluiten.  En is het aan jou om daar niet mee akkoord te gaan. Zij verkopen een ding in een doos, die aan de eisen voldoet. En blijft het gewoon jouw probleem.
Je zegt: Mijn huis en mijn installatie is van 1991 en de aardlekschakelaar zit voor alle andere groepen, de wasmachine-aansluiting heeft een eigen groep en in de badkamer heb ik verder alleen een scheertrafo.

Mag ik daaruit opmaken dat deze dus niet achter een aardlek schakelaar is geplaatst?
Dan mag je dus de wasmachine niet aansluiten op een wandcontactdoos.
Groetjes,


Bert

ddenhamer

Dag Bert,

Ik heb me een beetje onhandig uitgedrukt: mijn aardlekschakelaar beschermt alle groepen in huis.
Misschien had ik in plaats van 'voor' het woord 'achter' moeten gebruiken, het is maar van welke kant je het bekijkt ;-)

Dirk

Bert

Je zegt dat je een huis van bouwjaar 1991 hebt.
Mijn huis is van 1973 en werd al af geleverd met 4 groepen en lijkt het mij dat jij dus ook minimaal 4 groepen bij oplevering had.

Je zegt dat er een groep voor een vaatwasser bij is geplaatst, zit die samen met de keramische kookplaat op 1 groep?
Dat zijn er dan al minimaal 5, en dat mag dus ook niet op 1 aardlekschakelaar.

Het maximum is 4.

Maak eens een foto van jouw groepenkast.
Groetjes,


Bert

ddenhamer

Dag Bert,

Dank voor je bericht. "I stand corrected", zoals de engelsen zeggen en ik heb weer wat geleerd.

Inderdaad [bijlage], 'koken' (dubbel), 'wasmachine' en 'vaatwasser' hebben ieder een eigen groep en uit het feit dat deze op dezelfde rail zitten als de aardlekschakelaar leid ik af dat alleen die groepen gedekt worden door de ALS.

Vriendelijke groeten van

Dirkzs meterkast_IMG_20221207_103845.jpg

Bert

Ja Dirk,
het is me duidelijk

De 3 groene groepen zitten achter de brede ALS, dit staat zelfs op de sticker er onder.
De vaatwasser achter een aardlekautomaat (ALA)
En de kookgroep en de wasmachine hebben geen aardlekvoorzienig en MOETEN vast aangesloten zijn.
Vandaar dat bij jouw probleem de aardlek er nooit uit had kunnen klappen. Omdat de wasmachine niet op de aardlek zit.(zat)
Dus zolang als jij geen aardlekautomaat in de groep van de wasmachine hebt, mag je niet anders, als via de trek (nokken) schakelaar aansluiten.
Het is dus al fout gegaan bij het plaatsen van de ALA voor de vaatwasser, dit is een wijziging in de installatie en had de installatie aangepast moeten worden aan de huidige voorschriften.

Of je laat de groepsautomaat vervangen door een ALA, dan mag je het via een WCD aansluiten, als je tenminste aan de zone indeling voldoet.

Hierbij nog een tweetal links die precies vertellen wat de voorschriften zijn, waar jij als bewoner verantwoordelijk voor bent.

WCD plaatsen in badkamer voor aansluiten wasmachine
Badkamer elektra richtlijnen


Om jouw situatie te controleren, druk maar eens op de testdrukknop van de ALS dan zul je zien dat alleen de 3 groene groepen spanningsloos worden.
En van de ALA alleen de vaatwasser.
Groetjes,


Bert